Overgewicht vergroot kans op een vroegtijdige bevalling

Zwanger

Zwangere vrouwen met overgewicht lopen meer risico op een vroegtijdige bevalling. Zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

Volgens de onderzoekers is de kans op een vroegtijdige bevalling nog steeds klein. Dit geldt dan vooral voor vrouwen met overgewicht. Zwangeren met een zeer hoog BMI (Body Mass Index) echter, lopen statistisch gezien het hoogste risico op een vroegtijdige bevalling en dan voornamelijk op een extreem vroege.

Onderzoek
Voor het onderzoek analyseerden het team de informatie van 1.5 miljoen bevallingen in Zweden tussen de jaren 1992 en 2010. De onderzoekers gebruikten het gewicht en de lengte van de zwangere vrouwen bij hun eerste bezoek aan de verloskunde om het BMI te berekenen. In Zweden wordt een BMI tussen 18.5 en 24.9 gezien als normaal, 25 tot 29,9 als overgewicht en een BMI van 30 of meer als obesitas.

Wist u dat…

Resultaat
De resultaten liegen er niet om: in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht hadden vrouwen met overgewicht maar liefst 25% meer kans op een extreem vroegtijdige bevalling. Vrouwen met obesitas hadden zelfs een kans van 60% en bij zwangeren met extreme obesitas (een BMI van meer dan 40)verdubbelde of verdrievoudigde de kans zelf. Daarnaast bleek dat de kans op een vroege bevalling naarmate het BMI steeg, groter werd.

Zweden
In Zweden heeft 34 procent van alle zwangere vrouwen te maken met overgewicht of obesitas. Dit heeft grote impact op het aantal te vroeg geboren baby’s in het land. Ook kan het gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en kind. Zo neemt de kans op complicaties als een keizersnede, pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes toe. Van de 100.000 bevallingen in Zweden zijn 250 kinderen extreem vroeg geboren. Dit houdt in dat de baby twaalf of meer weken de baarmoeder verlaat. Daarnaast zijn van die bevallingen 500 kinderen te vroeg geboren (tussen de acht en twaalf weken voor de uitreken datum) en 4.500 kinderen redelijk vroeg geboren (vier tot acht weken).

Het team kwam er achter dat infecties en ontstekingen de twee grote risicofactoren zijn voor een spontane extreem vroege bevalling. Overgewicht en obesitas tijdens de zwangerschap is tevens eerder in verband gebracht met een hogere productie van ontstekings-proteïnen. Dit zou mogelijk de resultaten kunnen verklaren. Want deze in toenemende ontstekings staat bij vrouwen met obesitas maakt hen vatbaarder voor infecties en dus neemt de kans op een extreem vroege bevalling toe.

Bronmateriaal

"Obesity increases the risk of preterm delivery" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MestreechCity (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd