Oude muis leeft langer dankzij jonge cellen

Wetenschappers hebben het leven van snel verouderende muizen verlengd door ze ‘jonge’ cellen toe te dienen.

Wanneer de veroudering toeslaat dan gaan bepaalde stamcellen minder goed functioneren. Onduidelijk was of dit een oorzaak of gevolg van de ouderdom was. Wetenschappers hebben dat mysterie nu opgelost, zo is in het blad Nature Communications te lezen.

Progeria
De onderzoekers zorgden ervoor dat een groep muizen Progeria kreeg. Deze aandoening zorgde ervoor dat de dieren in rap tempo oud werden. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers de stam- en voorlopercellen in spieren van de zieke muizen. Ze ontdekten dat de cellen niet alleen minder vaak voorkwamen, maar zichzelf ook minder vaak vermenigvuldigden en niet zo goed functioneerden.

WIST U DAT…

…sommige onderzoeker ervan overtuigd zijn dat we in de toekomst gemakkelijk honderden jaren oud kunnen worden? Lees er hier alles over!

Redden
“We wilden achterhalen of we deze snel ouder wordende dieren konden redden,” vertelt onderzoeker Johnny Huard. “Dus injecteerden we stam- en voorlopercellen van jonge, gezonde muizen in de buik van zeventien dagen oude muizen met Progeria. Normaal gesproken sterven de muizen met Progeria wanneer ze tussen de 21 en 28 dagen oud zijn, maar de behandelde dieren leefden veel langer. Sommigen zelfs langer dan 66 dagen. Ook was hun algehele gezondheid beter.”

Langzaam
Muizen met Progeria trillen en lopen langzamer. Maar wanneer ze voordat de symptomen optraden jonge cellen kregen toegediend, wisten ze zich lang ‘goed’ te houden. Ze werden bijna net zo groot als gezonde muizen. Opvallend genoeg kregen ze ook nieuwe bloedvaten in hun hersenen en spieren. En dat terwijl de jonge cellen op die plaatsen niet eens aangetroffen werden. Het lijkt erop dat gezonde cellen stofjes afgeven die het lichaam helpen om weer min of meer gewoon te functioneren. Een experiment met cellen in een petrischaaltje onderschrijft dat. “We plaatsten jonge stamcellen dicht bij progeria stamcellen en de ongezonde cellen gingen beter functioneren, zonder dat ze werden aangeraakt,” vertelt onderzoeker Laura Niedernhofer.

Het is onduidelijk of muizen die op gewone wijze oud worden ook baat zouden hebben bij toediening van jonge cellen. De onderzoekers willen daar nader onderzoek naar doen. Mogelijk leidt het tot een medicijn waarmee ouderdom wat langer op afstand kan worden gehouden.

Bronmateriaal

"A Shot of Young Stem Cells Made Rapidly Aging Mice Live Longer and Healthier, Pitt Team Says" - UPMC.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door George Shuklin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd