‘Oosterse jeti’ duikt op in China

Jagers hebben in de oude en verlaten bossen in het midden van China een wel heel bijzonder dier gevangen. Het beest heeft geen haar, een lange staart en maakt voortdurend katachtige geluiden. In de wandelgangen heeft het dier de naam oosterse jeti gekregen. Wetenschappers staan voor een raadsel.

“Het lijkt een beetje op een beer, maar het dier heeft geen vacht en heeft een staart als een kangoeroe,” vertelt jager Lu Chin. “Het klinkt ook niet als een beer, het heeft een stem als van een kat en roept de hele tijd, misschien is het op zoek naar de rest van zijn soort of misschien is het de laatste? Er zijn lokale legendes van een beer die ooit een man was en sommige mensen denken dat we die nu gevangen hebben.”

Cryptozoölogie
De mensen die zich bezighouden met onderzoek naar jeti’s zijn niet blij met de term ‘oosterse jeti’. “Als de Aziatische pers het woord ‘jeti’ voor elk niet nader geïdentificeerd dier gaat gebruiken dan zitten ze in het vaarwater van de cryptozoölogie (onderzoek naar onbekende, maar vaak geweldige dieren/mensen die in theorie zouden kunnen bestaan, bijvoorbeeld: zeemeerminnen en jeti’s, red.),” meent de oprichter van het International Cryptozoology Museum, Loren Coleman. “Als het klinkt als een kat, dan is het waarschijnlijk een kat.” Volgens Coleman kan het dier wel eens een loewak of witsnorpalmroller zijn. Een huidziekte zou ervoor gezorgd hebben dat de kat zonder vacht door het leven gaat.

Wetenschappers kunnen het dier vooralsnog geen naam geven. Lokale experts willen het beest naar Beijing verschepen en daar verschillende DNA-testen laten ondergaan.

Foto: CEN / Telegraph.co.uk

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd