*Biep* Ik doe de was wel! *Biep*

Eindelijk is ‘ie er dan. Het ideale maatje: de huishoudende robot. Voor u heel erg enthousiast wordt, moeten we u waarschuwen: het stalen vriendje is handig, maar langzaam. Zo kost het opvouwen van een handdoek hem zo’n 25 minuten. Toch is dit exemplaar een grote doorbraak in de robotica.

Totnogtoe werden robots met succes in diverse fabrieken toegepast. Daar zetten ze auto’s in elkaar en leggen de juiste onderdelen op de lopende band. Die handelingen herhalen ze voortdurend en daarbij hebben ze ook continu met dezelfde voorwerpen te maken. De uitdaging is om een robot te laten werken met materialen en vormen die hij nog nooit heeft ‘gezien’ of vastgehouden. Na lang onderzoek zijn Californische wetenschappers daar nu in geslaagd.

De wetenschappers hebben een robot zover gekregen dat hij een stapel handdoeken met verschillende vormen, kleuren en materialen uitzoekt en de doeken vervolgens opvouwt. De robot pakt een handdoek en draait deze. Eerst met de ene arm en dan met de andere. Vervolgens gebruikt hij zijn camera om de handdoek te scannen en de vorm te bepalen. Zodra hij de hoeken heeft gevonden die met elkaar overeenkomen, legt hij de handdoek op tafel en gaat deze vouwen. Hij strijkt er nog een keertje over met zijn hand en legt de handdoek vervolgens op een stapel.

Hieronder kunt u de robot aan het werk zien. Let wel: de robot is ietwat aan de trage kant, dus het filmpje wordt versneld afgespeeld om het enigszins interessant te houden.

Bronmateriaal

"Robot to help with housework" - Telegraph.co.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd