Ook honden kunnen pessimistisch zijn

rsz_schweizer-sennenhund-108590_1280

Met hun kwispelende staarten en grote enthousiasme zodra je thuiskomt, lijkt het erop dat honden altijd vrolijk zijn. Maar schijn bedriegt, zo blijkt nu uit Australisch onderzoek. Honden kunnen ook pessimisten zijn.

Onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze verzamelden een aantal honden en leerden ze om één toon te associëren met een lekkere kom melk en één toon (één octaaf hoger) met een minder lekkere, maar even grote hoeveelheid water. Zodra de honden wisten welke toon bij welke beloning hoorde, kregen ze ‘dubbelzinnige’ tonen te horen, oftewel tonen die iets minder duidelijk waren. Als honden op die tonen enthousiast reageerden, toonde dat aan dat de dieren geloofden dat hun goede dingen zouden overkomen en werden ze optimisten genoemd.

Paar pessimisten
Het onderzoek toont aan dat lang niet alle honden optimisten zijn. Onder de onderzochte honden bevonden zich ook pessimisten. Wel waren de optimisten in de meerderheid, maar onduidelijk is nog of dat alleen geldt voor deze groep honden of voor alle honden in het algemeen.

“De onderzoekers benadrukken dat een pessimistische hond niet per definitie ongelukkig is, wel zal hij sterker moeten worden aangemoedigd om eens iets nieuws te proberen”

Optimist versus pessimist
Volgens de onderzoekers verwacht een optimistische hond dat hem of haar meer goede en minder slechte dingen overkomt. Een optimistische hond neemt risico’s en verkrijgt daardoor ook meer beloningen. En wanneer het een keer fout gaat, is een optimistische hond sneller geneigd om het opnieuw te proberen. Een pessimistische hond verwacht minder goede dingen en meer slechte dingen. Het maakt hem voorzichtiger en hij neemt minder risico’s. Ook geeft hij sneller op als iets niet lukt. De onderzoekers benadrukken dat een pessimistische hond niet per definitie ongelukkig is, wel zal hij sterker moeten worden aangemoedigd om eens iets nieuws te proberen.

De persoonlijkheid van honden beïnvloedt hun kijk op de wereld en gedrag, maar ook hun stemming, zo concluderen de onderzoekers. “Dit onderzoek kan hondentrainers helpen om een hond te selecteren die het best geschikt is voor een bepaalde taak,” vertelt onderzoeker Melissa Starling. “Een pessimistische hond die risico’s vermijdt, is bijvoorbeeld beter als geleidehond, een doorzetter is geschikter als drugshond of hond die explosieven opspoort.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd