Ig Nobelprijs: bananenschillen en poepende honden in de prijzen

banaan

Vannacht zijn de Ig Nobelprijzen weer uitgereikt aan onderzoekers die met hun studies mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten. Onder de gelukkigen dit keer geen Nederlanders, maar genoeg ‘grappige’ onderzoeken.

De Ig Nobelprijs is er in verschillende categorieën. De Ig Nobelprijs voor natuurkunde ging naar Japanners voor hun onderzoek naar bananenschillen. Ze maten voor dit onderzoek de wrijving tussen een schoen en een bananenschil en tussen een bananenschil en de vloer op het moment dat iemand op een bananenschil die op de grond ligt, stapt.

Geroosterde boterhammen
Ook neurowetenschappers worden tijdens de Ig Nobelprijsuitreiking beloond. Dit keer ging het om neurowetenschappers uit China en Canada voor hun onderzoek waarin ze keken wat er gebeurt in de hersenen van mensen wanneer die mensen het gezicht van Jezus in een geroosterde boterham zien.

Nederlanders

Dit jaar geen Nederlanders onder de Ig Nobelprijswinnaars. Dat was vorig jaar wel anders. Toen won Bert Tolkamp er één voor zijn onderzoek naar liggende koeien. Zijn belangrijkste bevindingen? Hoe langer een koe heeft gelegen, hoe groter de kans dat deze snel op zal staan. En als de koe eenmaal staat, is niet gemakkelijk te voorspellen wanneer deze weer zal gaan liggen.

Poepende honden
Tsjechische en Duitse onderzoekers gingen er met de Ig Nobelprijs voor biologie vandoor voor hun fascinerende onderzoek dat aantoont dat honden zich tijdens het poepen laten leiden door het magnetisch veld van de aarde. De Ig Nobelprijs voor de psychologie was weggelegd voor een studie die aantoont dat nachtmensen doorgaans meer bewondering voor zichzelf hebben, manipulatiever en psychopatischer zijn dan ochtendmensen. De Ig Nobelprijs voor volksgezondheid werd uitgereikt aan onderzoekers die probeerden te achterhalen of het mentaal gevaarlijk is voor mensen om een kat te bezitten.

Rendieren
Ook grappig: Noorse wetenschappers die keken hoe rendieren reageerden op als ijsberen verklede mensen. Het leverde ze de Ig Nobel Arctische wetenschapsprijs op. De Ig Nobelprijs voor de kunst ging naar Italianen voor een onderzoek waarin ze mensen pijnigden en mooie en lelijke schilderijen lieten zien. Het doel was om te achterhalen wat die kunst met de relatieve pijn van de proefpersonen deed.

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt aan ‘de meest nutteloze onderzoeken van het jaar’. Hoewel die onderzoeken ‘nutteloos’ lijken, zijn ze dat in feite niet. Ze zijn vaak laagdrempelig en ietwat grappig, waardoor mensen er interesse in hebben en dus weer even bezig zijn met wetenschap. De organisatie van de Ig Nobelprijs heeft dan ook een duidelijk doel voor ogen: mensen meer laten nadenken over wetenschap, wat het is en wat het kan betekenen.

Bronmateriaal

"De Ig Nobelprijswinnaars van 2014" - Moeliker.wordpress.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd