Ook haaien hebben een eigen persoonlijkheid

  hondshaai

  Nieuw onderzoek toont aan dat ook individuele haaien een eigen persoonlijkheid hebben. Zo zijn er heel sociale haaien met tal van sociale connecties, maar bestaan er ook haaien die veel meer op zichzelf zijn.

  Het is al langer bekend dat naast de mens ook verschillende andere soorten over persoonlijkheden beschikken. Maar meestal worden die persoonlijkheden gedefinieerd door individuele kenmerken, bijvoorbeeld hoe moedig of agressief een individu is. Onderzoekers van de universiteit van Exeter tonen nu voor het eerst aan dat individuele haaien sociale persoonlijkheden hebben die bepalen hoe ze de interactie met soortgenoten in het wild aangaan.

  Opzet experiment
  De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek naar hondshaaien: Scyliorhinus canicula. Ze bestudeerden de sociale interacties binnen een groep jonge hondshaaien in gevangenschap. Die sociale interacties vonden plaats in een grote tank met daarin drie verschillende leefgebieden. “We definiëren persoonlijkheid als herhaaldelijk gedrag dat door de tijd heen en in verschillende contexten terugkomt,” legt onderzoeker Darren Croft uit.

  De resultaten
  Het experiment levert opvallende resultaten op. “Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat individuele haaien sociale persoonlijkheden hebben.” Onderzoeker David Jacoby voegt toe: “We ontdekten dat hoewel de grootte van de groepen veranderde, de individuen met veel connecties, in elk nieuw leefgebied veel connecties bleven houden. In andere woorden: hun sociale netwerkpositie bleef door de tijd heen en ook op andere plaatsen hetzelfde. Deze resultaten ontstonden door verschillende sociale voorkeuren (sociale versus asociale individuen) die verschillende strategieën om een veilige situatie te creëren, reflecteerden.” Sociale individuen kozen ervoor om met veel soortgenoten een groep te vormen en zo hun veiligheid te vergroten. Individuen die meer op zichzelf waren, waren geneigd om zich in hun eentje te camoufleren.

  “In het wild zijn deze kleine jonge haaien een gemakkelijke prooi voor grotere vissen, dus het is aannemelijk dat de haaien middels evolutie verschillende strategieën om zich tegen deze roofdieren te beschermen, ontwikkelden,” vertelt Croft. “Meer onderzoek is nodig om te achterhalen welke invloed roofdieren hebben op de sociale persoonlijkheid van haaien. Dit onderzoek is een eerste stap in die richting.”

  Bronmateriaal

  "Study shows sharks have personalities" - Exeter.ac.uk
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hans Hillewaert (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd