Ook dit jaar geen klimaatdeal

Het is onmogelijk dat de wereld dit jaar nog tot een klimaatdeal komt. Dat concludeerde de klimaatchef van de Verenigde Naties, Yvo de Boer gisteren. De Boer wil het over een andere boeg gooien en praktische stappen ontwikkelen om de armen te helpen en ontbossing tegen te gaan.

In december 2009 had het allemaal moeten gebeuren. Tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen hadden velen gehoopt op een compromis dat de klimaatverandering tegen zou gaan en de al aanwezig zijnde gevolgen van het broeikaseffect zou aanpakken. Maar het liep uit op een teleurstelling.

Tijdens de gesprekken van afgelopen weekend probeerde men de onderhandelingen met betrekking tot de klimaatverandering weer op gang te krijgen. Ook werd het programma opgesteld voor de volgende conferentie die in november en december in Cancun, Mexico zal plaatsvinden.

De Boer is ondanks de planning van een nieuwe conferentie weinig optimistisch. “Ik denk niet dat Cancun het benodigde resultaat zal opleveren,” meent hij. “Ik denk wel dat men het in Cancun eens kan worden over een operationele actie, maar om dat in een verdrag te vereeuwigen kost meer tijd. Ik denk dat we nog vele onderhandelingen zullen hebben voordat er een absolute oplossing is.”

Wetenschappers pleiten er inmiddels voor dat de wereld tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen heeft gehalveerd. “Zelfs in mijn wildste dromen denk ik niet dat men in Cancun tot in detail kan definiëren hoe we dat gaan bereiken.”

In Kopenhagen hadden alle afgevaardigden tot een nieuw verdrag moeten komen dat het Kyoto Protocol dat in 2012 afloopt, kan opvolgen. Dat mislukte. De Boer hoeft zich na juli in principe geen zorgen meer te maken over een nieuw akkoord: hij stapt dan – na vier jaar dienst – op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd