Chinees wrak bevat ‘10.000 stukken porselein’

Chinese archeologen zijn dit weekend begonnen met de berging van een schip voor de kust van de zuidelijke Guandong provincie. De Chinezen verwachten dat het schip uit de Ming-dynastie gevuld is met antiek porselein. Guandong was 400 jaar geleden het centrum van overzeese handel in China.

Vanaf het bergingsschip Nantianshun proberen meer dan twintig experts antiek uit het wrak ‘Nan’ao-1’ te halen. Wetenschappers hopen in juni al het antiek uit het schip te halen. Het wrak wordt eind dit jaar uit het water gehaald.

Oorspronkelijk zou de berging van het 25 meter lange schip op 26 september 2009 beginnen. Door slechte weersomstandigheden besloten de archeologen om de operatie te verzetten.

Nan’ao-1 werd in mei 2007 ontdekt door lokale vissers. Het schip rust 27 meter onder het wateroppervlak. De afstand tussen de kust en het schip is bijna tien kilometer.

Volgens archeologen was de Nan’ao-1 een handelsschip uit Guangdong. Het meeste porselein dat tot nu toe gevonden is komt namelijk uit de regio. Archeologen verwachten dat het schip 10.000 stukken porselein aan boord heeft, gemaakt in de periode van 1573 tot 1620.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd