NASA weet het het ook niet goed en vraagt het publiek om hulp met een heuse Space Poop Challenge.

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar aangezien astronauten ook maar gewone mensen zijn, moeten ze soms ook gewoon naar het toilet. Eenmaal aan boord van het ISS is dat geen probleem. Daar is een speciaal ruimtetoilet te vinden. En ook wanneer de astronauten naar het ISS onderweg zijn – en een ruimtepak dragen – is er een oplossing: een luier aan. Maar hoe moet dat als astronauten het verderop gaan zoeken en bijvoorbeeld naar Mars vliegen? Een luier is dan geen oplossing, aangezien astronauten deze niet veel langer dan een dag kunnen dragen.

De vereisten
“Wat we nodig hebben is een systeem in een ruimtepak dat menselijke afvalstoffen tot 144 uur vast kan houden en handsfree van het lichaam wegvoert,” stelt NASA. “Het systeem moet werken in de ruimte, waar vaste stoffen, vloeistoffen en gassen in beperkte zwaartekracht rond zweven en zich niet per se mengen of gedragen zoals ze dat op aarde doen. Dat systeem moet astronauten gedurende meer dan 6 dagen in leven en gezond houden.”

Publiek
Een hele opgave. En eentje waar NASA eigenlijk ook niet echt uitkomt. En dus roept de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de hulp in van het grote publiek. Uitvinders en andere creatievelingen worden opgeroepen om mee te denken over een oplossing. En dan het liefst een oplossing die voortbouwt op bestaande technologieën, zodat deze binnen een jaar kan worden getest en binnen drie jaar geïmplementeerd kan worden.

De beste ideeën kunnen rekenen op tot wel 30.000 dollar prijzengeld. En natuurlijk de eeuwige dankbaarheid van de toekomstige Marsreizigers die ongetwijfeld tijdens elk plasje aan je moeten denken. Komen er al allerlei wilde ideeën in je op? Je hebt nog 22 dagen om aan de Space Poop Challenge deel te nemen.