Obama: “Plug the damn hole”

President Barack Obama is boos. Hij zou zijn woede en frustratie in een overleg met enkele hoge ambtenaren met de woorden ‘Plug the damn hole’ geuit hebben. De Amerikaanse regering wil het olielek in de Golf van Mexico zo snel mogelijk dicht hebben, maar moet vertrouwen op BP.

BP heeft de volledige verantwoordelijkheid en doet er alles aan om het lek te dichten. De Amerikaanse overheid kan ondertussen niets anders doen dan toekijken. Ze is zich er goed van bewust dat alleen BP de kennis heeft om dit probleem op te lossen. “Als we BP aan de kant zetten dan ontstaat er een belangrijke vraag,” meent ambtenaar Thad Allen. “Waar moeten we ze door vervangen?”

De lokale overheden denken daar ondertussen heel anders over. Zo vindt de gouverneur van Louisiana – één van de staten waar de olie voor problemen zorgt – dat de overheid meer moet doen. Verschillende republikeinen zijn het met hem eens.

Het enige wat de overheid op dit moment kan doen, is de schade beperken en de kust van Louisiana zo goed mogelijk beschermen. Het Witte Huis laat weten aan die eis te voldoen: “De regering heeft meer dan 1200 boten in de regio liggen en meer dan 22.000 mensen zijn er aan het werk. Onder hen bevinden zich de beste wetenschappers uit zowel de publieke als private sector. Zij werken 24/7 om de impact van de olie te verzachten.”

De olie loopt ondertussen al 36 dagen op rij de Golf van Mexico in. Pogingen om het lek te dichten, zijn totnogtoe mislukt of onvoldoende gebleken. De olieramp gaat – met deze omvang en duur – de boeken in als de ergste olieramp sinds 1989. Toen liep het schip de Exxon Valdez op een rif voor de kust van Alaska en belandde zo’n 130 miljoen liter olie in zee. Een groot deel daarvan verontreinigde de kust van Alaska.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd