Nooit meer ruzie met je bijna lege shampoo-fles dankzij nieuwe coating

Wetenschappers hebben een coating ontwikkeld waardoor shampoo niet aan de wanden van de fles blijft ‘plakken’ en zelfs de laatste restjes moeiteloos uit de fles stromen.

Of het nu om een fles shampoo of een fles wasmiddel gaat: het is zeer lastig ook de laatste restjes uit de fles te krijgen. Dat komt doordat de shampoo of het wasmiddel zich hecht aan de binnenkant van de fles. Het resultaat? Je gooit de fles weg, terwijl er toch nog best wat shampoo of wasmiddel in zit. Zonde natuurlijk!

Coating
Dat vonden onderzoekers van de Ohio State University ook. En dus hebben ze er iets op bedacht. Ze ontwikkelden een coating die ervoor zorgt dat de shampoo of het wasmiddel nooit direct in aanraking komt met de fles en dus ook niet aan de wanden van de fles kan blijven plakken. Zelfs de laatste restjes shampoo stromen dan ook heel gemakkelijk uit de verpakking.

Het hartvormige 'kussentje' zoals dat in de toekomst wellicht aan de binnenzijde van je shampoo-fles te vinden is. Afbeelding: Philip Brown / Ohio State University.
Het hartvormige ‘kussentje’ zoals dat in de toekomst wellicht aan de binnenzijde van je shampoo-fles te vinden is. Afbeelding: Philip Brown / Ohio State University.
Hoe werkt het?
De onderzoekers voorzagen de binnenzijde van plastic flessen van microscopisch kleine structuren met een Y-vorm. Deze structuren zien eruit als hartvormige kussens, maar zijn zo hard als glas. Ze zijn namelijk gemaakt van nanodeeltjes die weer bestaan uit een ingrediënt van glas: kwarts. En de onderzoekers hebben deze nanodeeltjes zo behandeld dat ze zich niet hechten aan zeep. De structuren voorkomen dat bijvoorbeeld shampoo in aanraking komt met het onderliggende plastic. In plaats van zich over het oppervlak te verspreiden, vormt de shampoo druppels die netjes over het binnenste van de fles rollen (zie ook het filmpje hieronder).

Eerstewereldprobleem
“Het is een eerstewereldprobleem: ‘Ik kan niet alle shampoo uit de fles krijgen’,” erkent onderzoeker Bharat Bhushan. “Maar producenten zijn hier echt geïnteresseerd in, omdat ze miljarden flessen maken die uiteindelijk met het product er nog in, in de prullenbak belanden.” Coatings om voedsel – bijvoorbeeld ketchup – gemakkelijker uit flessen te krijgen, zijn er al. Maar een soortgelijke coating ontwikkelen voor zeep of shampoo is lastiger. Ketchup en andere sauzen bestaan voor een groot deel uit water en watermoleculen zijn geneigd sterker aan elkaar dan aan het plastic te hechten. Maar oppervlakte-actieve stoffen – moleculen die in zeep zitten – plakken juist weer gemakkelijker aan plastic. Het ontwikkelen van een coating die deze moleculen afstoot, was dan ook niet zo simpel.

De onderzoekers hopen dat hun coating niet alleen verspilling van shampoo tegengaat, maar ook het recyclen van plastic vergemakkelijkt. Ze wijzen erop dat plastic flessen voor ze gerecycled kunnen worden, volledig schoon moeten worden gemaakt. Dat is met de coating een stukje gemakkelijker geworden. Overigens is de kans groot dat de coating niet alleen in shampoo-flessen, maar ook in andere plastic producten die schoon moeten blijven, wordt toegepast. Dank bijvoorbeeld aan biomedische apparaten of katheters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd