Nog steeds geen signaal van Phoenix

Marslander Phoenix laat niets van zich horen. Op dit moment zijn wetenschappers van NASA bezig met een tweede luistercampagne op Mars. Ze hopen dat Phoenix van zich laat horen, zodat de lander op de noordpool van Mars opnieuw gebruikt kan worden. Astronomen menen echter dat de kans daarop zeer klein is.

Phoenix heeft een ingebouwde modus, namelijk de Lazarus-modus. Deze modus zorgt ervoor dat de rover een lange tijd kan teren op weinig energie. Toch weten wetenschappers niet of de gevoelige wetenschappelijke instrumenten de koude Martiaanse winter hebben overleefd.

De lander landde in mei 2008 nabij de noordpool van de rode planeet. Daar vond Phoenix water in de grond. Het afgelopen jaar hield de lander een winterslaap. Uit een routinecontrole in november 2008 bleek dat de lander nog werkte. 2009 was echter een koud jaar op de noordelijke helft van Mars met zeer lage temperaturen. Het is daarom goed mogelijk dat de lander het loodje heeft gelegd.

Er is onlangs een foto gemaakt van de landingsplaats van Phoenix. Het gebied is bedekt met een dikke laag ijs. “Dat plaatje laat de reden zien waarom we nog niets van de lander hebben vernomen”, vertelt Peter Smith van de universiteit van Arizona.

De Mars Odyssey ruimtesonde probeert in de tweede luistercampagne contact te leggen met Phoenix. De ruimtesonde vliegt vijftig keer over het gebied waar Phoenix rust. De luistercampagne stopt vandaag. Blijkt uit de gegevens dat Phoenix nog steeds niets van zich heeft laten horen? Dan zal NASA tussen 5 en 9 april een laatste keer proberen te luisteren. Nog steeds niet? Dan is de Phoenix-lander officieel verloren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd