Gigantische ijsberg kan oceaancirculatie veranderen

Afgelopen maand brak een ijsberg ter grootte van Luxemburg af van het Antarctische continent. Onderzoekers denken dat deze dobberende ijsberg de oceaancirculatie kan ontwrichten. Hoewel het effect niet decennialang standhoudt, zorgt de ijsberg mogelijk voor meer koude winters in Europa en de VS.

De ijsberg heeft een grootte van 2.550 vierkante kilometer en brak op 12 of 13 februari af van de Mertz Glacier tong. De ijsberg kan de haven van Sydney meer dan honderd keer vullen. De ijsberg kan het IJsselmeer – het grootste meer van Nederland – meer dan twee keer vullen.

Momenteel bevindt de ijsberg zich in een zogenaamde latente warmte-polinia. Dit is een gebied waar zeer koud water ontstaat met een grote dichtheid. “Als de ijsberg in dit gebied blijft, dan blokkeert deze de productie van water met een hoge dichtheid, als een deksel op een pot”, legt glacioloog Benoit Legresy uit.

“Het gebied is verantwoordelijk voor 25% van de productie van bodemwater in Antarctica”, vertelt glacioloog Dr. Neal Young. “Door de blokkade is er minder circulatie in de Atlantische Oceaan. Dit heeft ook consequenties voor het leven in dit gebied, bijvoorbeeld voor pinguïns die op zoek zijn naar voedsel.”

Het is spannend wat de ijsberg gaat doen. Blijft het gevaarte in de polinia hangen, of drijft hij verder?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd