Nieuwe soort bacterie ontdekt in de Titanic

Wetenschappers hebben een nieuwe soort bacterie ontdekt: de Halomonas titanicae. Het organisme werd aangetroffen op het roestige metaal van de Titanic. De bacterie haalt zijn voedsel en energie uit roest en eet de Titanic dan ook letterlijk op. De onderzoekers beschrijven de vondst in het blad International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

Een robot haalde in 1991 een aantal delen van de Titanic boven water. Onderzoekers troffen daarop de bacterie aan en startten een studie naar het organisme. Na een uitgebreide analyse van diens DNA kan nu met zekerheid worden vastgesteld dat het om een nieuwe soort gaat.

De bacterie is niet alleen van belang voor de biologie. Ook de technologie is ongetwijfeld geïnteresseerd: het micro-organisme eet roest en kan de onderzoekers mogelijk helpen om te ontdekken hoe roestvorming begint en voorkomen kan worden.

De Titanic was dit jaar al eerder in het nieuws. Zo startten wetenschappers een expeditie naar het scheepswrak om het helemaal in kaart te brengen. Dat leverde een filmpje en interessante foto’s op. En of dat nog niet genoeg was, beweerde Louise Patten, een kleindochter van één van de bemanningsleden van de Titanic dat een stuurfout leidde tot het zinken van het beroemde schip.

Foto: RMS Titanic Inc.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd