NASA brengt alle bekende sterrenstelsels in kaart

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een bijzonder filmpje uitgebracht, waarop alle bekende sterrenstelsels in negentig seconden voorbij flitsen. Eigenlijk is het een soort virtuele tour door het heelal dat we nu kennen. De video is gemaakt door wetenschappers, die foto’s van de Hubble ruimtetelescoop in een 3D-omgeving plaatsten.

Wellicht verwachtte u om een bol te zien. In plaats daarvan lijkt het bekende heelal meer op een soort vlinder. Hoe komt dit? Heel simpel: de Melkweg zit in de weg. De miljarden sterren in het Melkwegstelsel blokkeren het zicht.

U kunt het vergelijken met een bos en twee huizen. Het ene huis staat naast het bos, het andere huis staat achter het bos. Vanuit uw positie ziet u het huis naast het bos wel, maar de bomen zorgen ervoor dat u het huis achter het bos niet ziet.

Bekijk hieronder het bijzondere filmpje. De bol aan het eind van het filmpje is de ‘rand’ van het heelal. Daar stopt de ruimte/tijd. De gekleurde vlekken op de bol stellen de kosmische achtergrondstraling voor, de warmtestraling die is uitgezonden tijdens de oerknal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd