Nieuwe foto’s van Marsoppervlak lijken het werk van een drone

De foto’s hebben een vijf keer hogere resolutie dan de beste foto’s die door Marsorbiters zijn gemaakt en lijken wel het werk te zijn van een drone.

De foto’s zijn het resultaat van een techniek die de onderzoekers aanduiden als Super-Resolution Restoration (SRR). In feite stapelen de onderzoekers tal van foto’s die vanuit een baan rond Mars en vanuit verschillende hoeken van één gebied zijn gemaakt, op. Het resultaat is een superscherpe foto waarop zelfs heel kleine details zichtbaar zijn.

Mislukte landingen
De techniek kan in de toekomst wellicht gebruikt worden om brokstukken van mislukte landingen op andere hemellichamen op te sporen of juist een veilige landingsplek voor toekomstige missies te selecteren. Ook stellen de gedetailleerde beelden onderzoekers in staat om een veel groter gebied in detail te bestuderen dan nu met enkele Marsrovers mogelijk is.

Links de foto gemaakt door een Marsorbiter. Rechts de foto die het resultaat is van het opstapelen van meerdere foto's. Afbeelding: Planetary and Space Science - doi:10.1016/j.pss.2015.11.010.
Links de foto gemaakt door een Marsorbiter. Rechts de foto die het resultaat is van het opstapelen van meerdere foto’s. Afbeelding: Planetary and Space Science – doi:10.1016/j.pss.2015.11.010.

Dit verandert alles
De beelden zijn volgens professor Jan-Peter Muller vergelijkbaar met foto’s die door drones worden gemaakt. “Het stelt ons in staat om objecten vanuit een baan rond Mars veel scherper te zien dan eerder het geval was en de beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van foto’s gemaakt door landers. Naarmate er meer beelden worden verzameld, zullen we steeds meer bewijs zien dat we eerder alleen van de drie succesvolle rovermissies hebben gezien. Dit verandert alles en is de start van een nieuw tijdperk in de verkenning van de ruimte.”

Met behulp van deze nieuwe techniek hebben onderzoekers al superscherpe foto’s van onder meer de landingsplek van Beagle 2 gemaakt.

Een zeer gedetailleerde foto van de landingsplek van Beagle 2. Afbeelding: Yu Tao en Jan-Peter Muller / UCL.
Een zeer gedetailleerde foto van de landingsplek van Beagle 2. Afbeelding: Yu Tao en Jan-Peter Muller / UCL.

Ook zijn er foto’s vervaardigd waarop de sporen van een Marsrover aanzienlijk beter te zien zijn.

Links een foto van een orbiter, rechts de foto die door de onderzoekers met behulp van meerdere foto's van hetzelfde gebied is vervaardigd. Afbeelding: Planetary and Space Science - doi:10.1016/j.pss.2015.11.010.
Links een foto van een orbiter, rechts de foto die door de onderzoekers met behulp van meerdere foto’s van hetzelfde gebied is vervaardigd. Afbeelding: Planetary and Space Science – doi:10.1016/j.pss.2015.11.010.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd