Bedwantsen blijken een lievelingskleur te hebben

  Maar die lievelingskleur verandert naarmate ze ouder worden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

  De onderzoekers namen een petrischaaltje en maakten in dat schaaltje verschillende verstopplekken die elk een eigen kleur hadden. Bijvoorbeeld rood of groen of geel. Vervolgens plaatsten ze een bedwants in het midden van het petrischaaltje en gaven het tien minuten de tijd om een schuilplaats te kiezen. Uit het onderzoek blijkt dat de bedwantsen een voorkeur hebben voor de kleuren rood en zwart. Groen en geel mijden ze juist.

  Rood
  “Er werd gespeculeerd dat een bedwants in een poging om zich te verstoppen in elke schuilplaats zou duiken,” zo schrijven de onderzoekers. Maar dat blijkt dus niet te kloppen. Zo blijken de bedwantsen een voorkeur te hebben voor rood. Maar waarom? “Oorspronkelijk dachten we dat bedwantsen een voorkeur zouden hebben voor rood, omdat bloed rood is en ze dat nuttigen,” vertelt onderzoeker Corraine McNeill. Maar experimenten schetsen een ander beeld. “We denken dat ze voornamelijk een voorkeur hebben voor rood , omdat ze zelf rood lijken, dus gaan ze naar deze schuilplaatsen, omdat ze met andere bedwantsen willen zijn.”

  Leeftijd
  Het is een plausibele verklaring, maar de onderzoekers benadrukken dat meerdere factoren van invloed lijken te zijn op de kleur die bedwantsen kozen. Zo blijken de kleurvoorkeuren van de bedwantsen te veranderen naarmate ze ouder worden. Ook kozen bedwantsen andere kleuren wanneer ze alleen waren dan wanneer ze met meerdere bedwantsen waren. Ook het feit of ze net gegeten hadden of honger hadden was van invloed op hun voorkeur voor hun kleur. Net als hun geslacht: mannetjes lijken een andere voorkeur te hebben voor kleuren dan vrouwtjes.

  De kleur geel: een bedwants heeft er niets mee.
  De kleur geel: een bedwants heeft er niets mee.

  Groen en geel
  Uit het onderzoek blijkt bovendien dat bedwantsen een hekel hebben aan geel en groen. De onderzoekers denken dat dat komt doordat de kleuren lijken op helder verlichte plekken.

  Op basis van dit onderzoek zou je misschien geneigd zijn om je rode en zwarte beddengoed in te ruilen voor groen en geel beddengoed. Maar zover willen de onderzoekers niet gaan. “Ik grap wel eens: “Zorg ervoor dat je gele lakens hebt!” vertelt McNeill. “Maar om heel eerlijk te zijn, denk ik dat je de resultaten dan te ver doortrekt. Ik denk dat het gebruik van kleuren om bedwantsen te monitoren en bestrijden alleen toegepast moet worden in een soort val voor bedwantsen en gecombineerd moet worden met een andere strategie om bedwantsen te bestrijden.”

  Bronmateriaal

  "Do bed bugs have favorite colors?" - Entomological Society of America

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd