Nieuwe dinosaurussoort is grootste roofdier dat ooit in Europa rondliep

roofdino

Wetenschappers hebben in Portugal de fossiele resten van een enorme dinosaurus gevonden. De dino leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden en gaat voor nu de boeken in als het grootste landroofdier van Europa.

Tien meter lang. Een gewicht van vier tot vijf ton. Vlijmscherpe tanden van tien centimeter lang. Torvosaurus gurneyi was een goede reden om een blokje om te gaan. Het was één van de grootste vleesetende dinosaurussen in het Jura en het grootste roofdier dat ooit het Europese land onveilig maakte. Dat schrijven onderzoekers in het blad PLoS ONE.

De schedel van Torvosaurus gurneyi. Afbeelding: Christophe Hendrickx.
De schedel van Torvosaurus gurneyi. Afbeelding: Christophe Hendrickx.
“Dit is niet de grootste roofdinosaurus die we kennen,” vertelt onderzoeker Christophe Hendrickx. “Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus en Giganotosaurus die in het Krijt leefden, waren groter. Maar met een schedel van 115 centimeter was Torvosaurus gurneyi toch wel één van de grootste vleesetende landdieren van die tijd en een actief roofdier dat andere grote dinosaurussen opjoeg.”

De onderzoekers ontdekten de resten van deze nieuwe dinosaurussoort in Portugal, ten noorden van Lissabon. De dino werd kort aangezien voor een Torvosaurus tanneri (een Noord-Amerikaanse dino). Maar al snel bleken er de nodige verschillen te zijn tussen T. tanneri en het exemplaar dat in Portugal ontdekt werd. Zo had de Portugese dino minder tanden dan T. tanneri en waren ook de botten waar de mond uit bestond anders van vorm en structuur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd