Nieuw Kuipergordelobject is mogelijk een dwergplaneet

Wetenschappers Scott Sheppard en Chad Trujillo hebben opnieuw een Kuipergordelobject ontdekt. Dit meldt onderzoeker Ron Baalke op Twitter. Het object is zo groot, dat het mogelijk een dwergplaneet is.

twitterSheppard en Trujillo ontdekten enkele jaren geleden Kuipergordelobject 2012 VP113. Het paper verscheen vorig jaar. 2012 VP113 heeft een diameter van 450 kilometer en is mogelijk rond, waardoor dit object voldoet aan de voorwaarden om een dwergplaneet te zijn. Het nieuwe object 2014 FC69 is ongeveer 500 kilometer breed en is waarschijnlijk ook een dwergplaneet.

2014 FC69 heeft een zeer ovale baan om de zon. Op een bepaald moment bevindt het object zich dichter bij de zon dan Pluto, terwijl de maximale afstand ook drie keer de afstand zon-Pluto kan bedragen. De gemiddelde afstand tot de zon bedraagt 73 astronomische eenheden (oftewel 73 keer de afstand aarde-zon), terwijl het object tijdens het perihelium slechts 40 AE van zijn moederster is verwijderd. Op het moment van schrijven is de afstand tussen de zon en 2014 FC69 bijna 84 AE.

Binnenkort publiceren Sheppard en Trujillo een paper over deze ontdekking. Daarin zullen de onderzoekers meer details prijsgeven over dit Kuipergordelobject.

Bronmateriaal

"Ron Baalke" - Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd