New Horizons ziet steeds meer details op Pluto

pluto-mei

Nog 47 dagen en dan komt de New Horizons-ruimtesonde aan bij de dwergplaneet Pluto. De foto’s worden ondertussen alsmaar scherper. Op beelden van 12 mei is het oppervlak van Pluto al vrij duidelijk zichtbaar.

Het verschil tussen 110.000.000 kilometer (12 april 2015) en 75.000.000 kilometer (12 mei 2015) is heel groot. En nu de reis naar Pluto bijna eindigt worden de kiekjes van de New Horizons-ruimtesonde alleen maar beter.

“We zien een lichtpunt transformeren in een planeet”, vertelt Jim Green van NASA. “Het gaan in ieder geval zeven bijzondere weken worden!”

De foto’s laten zien dat Pluto verschillende regio’s heeft met andere kleuren. “Waarschijnlijk is het oppervlak van de dwergplaneet erg complex”, schrijft hoofdonderzoeker Alan Stern van het Southwest Research Institute. “De beelden bevestigen dat Pluto mogelijk een poolkap heeft. Pas in juli kunnen we de samenstelling van het poolijs bepalen.”

Eind juni zullen de foto’s van Pluto vier keer zo scherp zijn als de beelden van begin mei. Daarna gaat het erg snel. “Tijdens de scheervlucht op 14 juli zijn de foto’s meer dan 5.000 keer zo scherp als nu”, onthult projectwetenschapper Hal Weaver van de Johns Hopkins universiteit.

De redactie van Scientias.nl volgt de New Horizons-missie met grote belangstelling. Bekijk onze themapagina en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws over deze bijzondere missie naar de Kuipergordel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd