Directe start HIV-behandeling aanzienlijk effectiever

hiv

Nieuw onderzoek toont dat door directe behandeling van HIV het risico op overlijden met de helft afneemt. Dat melden wetenschappers tijdens de teleconferentie van de National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Wetenschappers stoppen vroegtijdig een onderzoek in 35 landen waarbij 4685 met HIV geïnfecteerde mensen bij betrokken zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat door directe behandeling van HIV het risico op overlijden met 50% afneemt. Dat resultaat kan niet genegeerd worden en iedere deelnemer krijgt dan ook een directe behandeling aangeboden. Wetenschappers meldden dit gisteren in een teleconferentie van de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

In de Verenigde Staten en andere landen wordt aangeraden om iedereen met een HIV-diagnose te behandelen. In Engeland en nog een aantal landen wordt er echter pas gestart met behandelen als er schade aan het immuunsysteem blijkt te zijn. Medici kiezen hiervoor vanwege de toxiciteit die de antiretrovirale middelen op de lange termijn met zich mee kunnen brengen. Het nieuwe onderzoek toont aan dat een zo vroeg mogelijke start van HIV-behandeling juist erg belangrijk is.

Verzwakt immuunsysteem
Ten tijden van het onderzoek adviseerde de World Health Organization (WHO) om pas te starten met antiretrovirale middelen zodra het CD4-niveau van de mensen daalde tot 200 of lager per microliter bloed. Het CD4-niveau geeft de mate aan waarin het immuunsysteem is aangetast. CD4’s zijn namelijk de witte lymfocyten die ziekteverwekkers zoals HIV opsporen en vernietigen. Een normaal niveau van CD4’s ligt tussen de 600 en 1200 per microliter bloed. Bij het onderzoek werd bij de helft van de patiënten met meer dan 500 CD4’s al gestart met de behandeling. De andere helft kreeg pas antiretrovirale middelen zodra het niveau zakte onder de 350 CD4’s of wanneer ze ziek werden door Aids.

Eigenlijk zou het onderzoek pas eindigen in december 2016. Maar na 3 jaar observatie tonen de cijfers dat mensen met HIV door vroegtijdige behandeling (>500 CD4’s) een met 53% verlaagd risico hebben op aids, andere ernstige aandoeningen (door de verlaagde afweer) of sterfte. Ook waren er geen tekenen dat de medicatie leidde tot vergiftigingen in het lichaam. De overige deelnemers van het onderzoek kunnen nu ook direct een behandeling krijgen.

Behandelrichtlijnen
“De resultaten van het onderzoek zullen zeker van invloed zijn op de medische behandelrichtlijnen,” zegt Anthony Fauci, directeur van NIAID. “Het onderzoek bevestigt ook dat behandelen nuttig kan zijn als preventiemiddel, aangezien eerdere onderzoeken ook aantonen dat met HIV geïnfecteerde mensen door behandeling met antiretrovirale middelen de ziekte minder gemakkelijk doorgeven aan anderen.”

De WHO kan de resultaten niet negeren, ook al zullen in bepaalde arme landen de ziekere patiënten voorrang krijgen op een behandeling.

Bronmateriaal

"Begin HIV treatment immediately says major study, ending long debate" - NIAID via Sciencemag
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AJC ajcann.wordpress.com (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd