New Horizons gaat morgen weer aan het werk

new horizons

Wetenschappers zijn erachter gekomen waarom New Horizons op 4 juli in de veilige modus raakte. Morgen hervat de ruimtesonde haar werkzaamheden.

De ruimtesonde functioneert sinds zaterdag niet meer goed. Onderzoekers beweren dat er geen problemen zijn met de hardware of software van New Horizons. De oorzaak van het incident is een fout in de opdrachtenreeks, die New Horizons afwerkte ter voorbereiding van de scheervlucht langs Pluto. Deze fout was erg moeilijk te vinden.

Het goede nieuws is dat dit de laatste opdrachtenreeks was die New Horizons uitvoerde tot de aankomst bij Pluto. We hoeven dus niet bang te zijn dat de ruimtesonde een dag voor de aankomst bij de dwergplaneet plotseling opnieuw stopt met communiceren. “Ik ben blij dat het team het probleem zo snel heeft blootgelegd”, zegt Jim Green van NASA. “Nu – met Pluto in het vizier – kunnen we voor goud gaan!”

Heeft de storing gevolgen voor de missie? Ja, maar het zijn minimale gevolgen. Volgens het team van New Horizons worden de hoofddoelstellingen nog allemaal gehaald, maar heeft de storing wel een kleine invloed op de minder belangrijke doelen. “In termen van wetenschap verandert een 10 nog niet eens in een 9”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project.

Nieuwe foto’s
Dit betekent dat we de eerste nieuwe foto’s van Pluto en zijn manen morgen of pas woensdag kunnen verwachten. De laatste foto’s zijn vrijdag gemaakt, dus dat betekent dat we in één keer veel nieuwe details te zien krijgen. Spannend!

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd