Nederlandse voetbalrobots willen doen wat Oranje niet lukte

voetbalrobots

Oranje is weer thuis en moest genoegen nemen met een derde plek. Maar misschien zit er deze zomer toch nog wel meer in: komende donderdag vertrekken de Nederlandse voetbalrobots voor hun WK naar Brazilië. En de verwachtingen zijn hooggespannen!

De voetbalrobots van de Technische Universiteit Eindhoven mogen zich namelijk tot de favorieten rekenen. In 2012 namen ze de wereldbeker mee naar huis. Vorig jaar werden ze nipt tweede, achter de Chinezen. Die Chinezen zijn nu weer een geduchte concurrent, maar de Hollandse robots hebben het afgelopen jaar ook niet stilgezeten.

In de zorg

Niet alleen de voetbalrobots gaan voor goud in Brazilië. De TU Eindhoven stuurt tevens een zorgrobot naar het land: Amigo. Die gaat binnen de @Home-league de strijd aan met zorgrobots uit andere landen. De robots moeten laten zien dat ze allerlei huishoudelijke taken zelfstandig kunnen uitvoeren. Denk aan verbale bestellingen opnemen en drankjes serveren. De robot die dat het beste doet, pakt de titel. Vorig jaar werd Amigo derde.

Verbeteringen
Studenten hebben hard aan de robots geknutseld. Zo kregen ze nieuwe wielen, waardoor ze meer grip hebben. Ook laten ze zich de bal niet meer zo gemakkelijk afnemen en denken de robots nu vooruit, waardoor ze besluitvaardiger zijn.

WK
De robots – die niet bestuurd worden door mensen en geheel onafhankelijk spelen – vertrekken komende donderdag naar Brazilië. De wedstrijden starten maandag 21 juli. Lang duurt het robotische WK niet: de finale vindt plaats op donderdag 24 juli. Natuurlijk hopen de Eindhovenaren dan weer in actie te mogen komen en de wereldtitel terug te pakken.

Een wereldkampioenschap voor voetbalrobots lijkt misschien wat ludiek, maar dat is het zeker niet. Na afloop van elk WK gunnen de deelnemers aan het WK elkaar een kijkje in de eigen keuken. Zo leren ze van elkaar en worden de voetbalrobots elk jaar beter. Het brengt ze hopelijk dichter bij het ultieme doel van het WK voor voetbalrobots: in 2050 winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal. De technieken die ten behoeve van het WK ontwikkeld worden, kunnen bovendien van pas komen tijdens de ontwikkeling van bijvoorbeeld zorg- en huishoudelijke robots.

Zorgrobot Amigo. Afbeelding: TU Eindhoven.
Zorgrobot Amigo. Afbeelding: TU Eindhoven.

Bronmateriaal

"Voetbalrobots en zorgrobot op weg naar RoboCup in Brazilië" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bart van Overbeeke.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd