Nederlandse robotlibel ontwijkt zelf obstakels

robotlibelle

Wetenschappers van de TU Delft hebben een superlichte robot ontwikkeld. Het robotje weegt maar 20 gram en is in staat om zelf obstakels te ontwijken. En dat is – met het oog op zijn lage gewicht – uniek.

De robot heeft twee transparante vleugels en lijkt daarmee sterk op een libel. Aan boord van de ‘robotlibel’ bevinden zich twee camera’s en een computer die de beelden die die camera’s verzamelen direct verwerkt. Door de beelden van de twee camera’s te combineren – net zoals wij mensen de beelden van onze beide ogen combineren – bepaalt de robot zijn afstand tot obstakels.

Ontwijken
Wanneer de robot een obstakel opmerkt, vliegt de robot nog een klein stukje en maakt vervolgens een cirkelbeweging tot het obstakel niet meer zichtbaar is. Daarna vervolgt de robot die route.

Autonoom
De robotlibel is heel autonoom. Zo kan deze zelfstandig opstijgen, hoogte behouden en obstakels ontwijken. Alle verzamelde gegevens verwerkt de robot zelf, zonder dat daar een externe computer of mensen aan te pas komen.

Quadrocopter
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een vliegende robot ontwikkelen die zelf obstakels kan ontwijken. Er zijn al robots die dat kunnen – denk aan quadrocopters – maar die wegen wel vele malen meer dan de robotlibel van de TU Delft.

De autonome robotlibel is in staat om op eigen houtje onbekende gebieden te verkennen. Maar de robot kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld in kassen rijp fruit op te sporen of van bovenaf livebeelden van een concert te maken.

Bronmateriaal

"Robotlibelle DelFly Explorer ontwijkt zelf obstakels" - TUDelft.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TU Delft.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd