NASA stelt laatste feestje Discovery uit

De lancering van de spaceshuttle Discovery is de afgelopen week vijf keer uitgesteld. Slecht weer, een brandstoflek, het hield maar niet op met de problemen. NASA heeft besloten om de laatste lancering van Discovery uit te stellen tot 30 november. Hierdoor heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie genoeg tijd om orde op zaken te stellen.

Afgelopen vrijdag stuitten technici tijdens het vullen van de brandstoftank op een lek. Zij troffen een gaatje in de bevestiging van een pijpje aan de tank aan. NASA besloot direct om de lancering uit te stellen.

Discovery brengt zes mensen naar het internationale ruimtestation. Of zeven, als we de menselijke robot Robonaut 2 meerekenen. Het is de bedoeling dat de robot – die over al zijn verrichtingen twittert – het komende decennium allerlei taken in het ISS gaat verrichten en zo het leven in het ruimtestation gemakkelijker maakt.

Als Discovery eind deze maand gelanceerd wordt, dan is het de laatste ruimtevlucht voor Discovery. Wanneer de shuttle in december landt op de aarde, dan heeft het ruimtevaartuig 39 succesvolle vluchten afgerond in 26 jaar tijd.

Volgend jaar vinden er nog twee shuttle-vluchten plaats en dan is het afgelopen. Op 27 februari 2011 wordt Endeavour (STS-134) gelanceerd. Atlantis (STS-135) volgt op 28 juni.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd