Chinese taxichauffeurs helpen navigatiesystemen verbeteren

Tijd is geld voor de meeste taxichauffeurs. Daarom ontwijken zij drukke wegen, opstoppingen in het verkeer en verkeerslichten. Microsoft hoopt toekomstige navigatiesystemen te verbeteren door gegevens van 30.000 Chinese taxichauffeurs te analyseren. Het bedrijf gebruikte een softwareprogramma met de naam T-Drive om de routes op te slaan.

Wat blijkt: taxichauffeurs uit Peking slagen er in om iedere dertig minuten zo’n vijf minuten te besparen door hoofdwegen of drukke kruispunten te vermijden. Zij kennen het wegennet op hun duimpje en kunnen bepaalde verkeerssituaties beter inschatten dan een computergestuurd navigatiesysteem.

WIST U DAT…

…er een geheime tunnel onder Dubai ligt? Slechts enkele taxichauffeurs weten van het bestaan van deze tunnel af.

Natuurlijk zijn er al telefoons die gebruikmaken van verkeersinformatie om files voor te zijn, zoals bijvoorbeeld het navigatiesysteem dat standaard op Android-telefoons is geïnstalleerd. Maar vaak slagen dit soort systemen er nog niet in om automobilisten om drukke kruispunten of opstoppingen te leiden.

De voorlopige resultaten van het project geven hoop. T-Drive, een online routeplanner die deze week wordt geïntroduceerd, biedt alternatieve routes door Peking. Helaas maakt de software nog niet gebruik van real-time data. Onderzoekers hopen actuele data in de toekomst te integreren in de routeplanner.

De paarse lijn geeft aan welke route Google geeft. De rode lijn is de route die T-Drive voorstelt, gebaseerd op gegevens van taxichauffeurs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd