NASA maakt Cassini wakker

NASA blaast Cassini vandaag nieuw leven in. De sonde bevindt zich in een baan rondom Saturnus en werd begin november vanwege computerproblemen in de slaapstand gezet. Na het nodige onderzoek kan de sonde nu weer aan de slag. “Cassini is in vorm en we kijken uit naar de volgende zeven jaar van deze missie,” zo laat Bob Mitchell namens NASA weten.

Cassini raakte op 2 november in de problemen door een foutje in het commandocentrum en datasysteem van de sonde. Commando’s kwamen niet meer door en Cassini schakelde zich daarop automatisch uit. In eerste instantie wist NASA niet wat er aan de hand was en dus volgde een onderzoek. Daaruit bleek dat de commando’s door geladen deeltjes van de zon verstoord werden.

Het was zeker teleurstellend dat Cassini zichzelf daarop abrupt uitschakelde: voor 11 november stond een scheervlucht langs Titan gepland, maar dat leverde nu dus geen gegevens op.

Het is overigens niet voor het eerst dat Cassini in de problemen komt. Al vijf keer eerder ging er iets mis. Toch is dat geen reden om de sonde uit de lucht te halen; NASA maakte onlangs bekend de missie van Cassini tot 2017 te verlengen. De sonde moet Saturnus en diens ringen bestuderen en de gegevens op aarde afleveren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd