Mens doodt jaarlijks meer dan één miljoen Atlantische haaien

In 2008 zijn in totaal 1,3 miljoen haaien uit de Atlantische Oceaan gehaald. Een groot deel van de haaien staat te boek als bedreigde diersoort. Dat blijkt uit een rapport van Oceana, een internationale organisatie die zich ten doel heeft gesteld oceanen en alles wat daarin leeft te beschermen. De onderzoekers vermoeden dat de werkelijke cijfers nog hoger zijn.

Dat de cijfers juist nu naar buiten komen, mag geen toeval heten. Voglende week komen de leden van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) bij elkaar. De commissie moet erop toezien dat de commerciële visserij niet te ver gaat en stelt de quota op.

Aandacht
De afgelopen tijd lag de nadruk bij ICCAT op de blauwvintonijn. Dat is terecht, want het gaat niet goed met het dier. Maar ook haaien verdienen onze aandacht, zo meent Elizabeth Griffin Wilson van Oceana. “Haaien worden op internationaal niveau nauwelijks in de gaten houden.”

Niet zo best
En dat is een slecht teken, want het gaat niet al te best met de haai. Van de 21 soorten die in de Atlantische Oceaan leven, wordt 75 procent bedreigd. Het aantal oceanische witpunthaaien is de afgelopen jaren bijvoorbeeld met 70 procent afgenomen. En hamerhaaien zagen hun aantal met 99 procent teruglopen. De meeste haaien worden gevangen en geserveerd. Met name in de Chinese keuken geldt het dier als een delicatesse.

Ecosysteem
Met het verdwijnen van haaien, veranderen hele ecosystemen, zo benadrukken onderzoekers. De haai staat al honderden miljoenen jaren aan de top van de voedselketen en bepaalt zo hoe zijn omgeving eruitziet.

WIST U DAT…

…een haai in stereo ruikt?

Dat juist deze machtige dieren het slachtoffer zijn van overbevissing, heeft alles te maken met hun ontwikkeling. Haaien krijgen over het algemeen pas op latere leeftijd jongen en worden zeer langzaam volwassen. Veel dieren eindigen al op het bord voordat ze zich hebben voortgeplant en dan kan het rap bergafwaarts gaan met een populatie, zo blijkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd