NASA lanceert Orion: de capsule die de final frontier verlegt

orion-capsule

Van uitstel komt geen afstel, zo bewijst NASA. Nadat het gisteren op het laatste moment nog af werd geblazen, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zojuist haar Orion-capsule gelanceerd.

En daarmee is de testvlucht van Orion begonnen. De capsule is – op een Delta IV Heavy-raket – de ruimte ingeschoten en zal de komende uren twee rondjes rond de aarde voltooien. Daarna keert deze – met een plons – op de aarde terug. Onderstaand filmpje geeft een mooi overzicht van de vlucht en legt goed uit waarom het voor NASA en liefhebbers van de ruimtevaart nagelbijten wordt.

Orion is het nieuwe paradepaardje van NASA en kan beschouwd worden als de opvolger van de spaceshuttle (die in 2011 met pensioen ging). Tegelijkertijd is het goed om je te realiseren dat Orion heel andere dingen zal gaan doen dan de spaceshuttle. Zo moet Orion astronauten naar Mars en planetoïden gaan brengen. Het verklaart waarom de testvlucht zo belangrijk is voor NASA: Orion luidt een nieuw hoofdstuk in in de Amerikaanse ruimtevaart en NASA’s toekomstvisie is grotendeels op deze capsule gebaseerd.

Hoewel de lancering tot op heden goed lijkt te verlopen, blijft het nog zeker een uurtje of vijf, zes spannend. Orion zal zo’n 4,5 uur nadat deze is gelanceerd weer op aarde terugkeren. En de sonde doet dat met een plons: Orion landt – met behulp van parachutes – in de Stille Oceaan. Met name die terugkeer vanuit de ruimte wordt spannend. Is Orion in staat om de extreme rit door de atmosfeer met die extreme snelheid heelhuids door te komen? Over een paar uur weten we meer. In de tussentijd houden we je natuurlijk op onze liveblog op de hoogte van Orions verrichtingen!

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd