Een Amerikaanse rechtbank heeft besloten dat een chimpansee niet dezelfde rechten heeft als een mens en het dus ook niet per se verdient om in vrijheid te leven. De uitspraak volgt op het verzoek van een dierenrechtenorganisatie om chimpansees als personen met rechten te gaan bestempelen.
De rechtbank deed die uitspraak nadat het Nonhuman Rights Project (NRP) een rechtszaak had aangespannen ten behoeve van chimpansee Tommy. Deze chimpansee wordt in gevangenschap gehouden en kan zich volgens het NRP in zijn beperkte leefruimte niet gedragen zoals zijn in vrijheid levende soortgenoten dat doen. Zo kan hij geen nest bouwen, op jacht gaan, enzovoort. De NRP vroeg niet direct om de vrijlating van Tommy, maar wilde dat de rechtbank chimpansees – vanwege de vele overeenkomsten die er tussen mensen en chimpansees zijn – als ‘personen’ zou zien. Als de rechtbank dat zou doen, zou dat de chimpansee direct rechten geven die ook wij mensen hebben. De NPR dacht dan met name aan het rechtbeginsel Habeas corpus dat onder meer stelt dat gevangenneming alleen mag volgen op gerechtelijk bevel.
Zelfbewustzijn
De NRP droeg verschillende argumenten aan om te bewijzen dat chimpansees het verdienen om als personen behandeld te worden. De organisatie buigt daarbij sterk op wetenschappelijk onderzoek dat recentelijk onder meer aantoonde dat chimpansees zich van zichzelf bewust zijn.
Uitspraak
De rechtbank hoorde de argumenten aan, maar was niet overtuigd en oordeelde dat chimpansees geen personen zijn. Die uitspraak is onder meer gestoeld op de gedachte dat Tommy alleen rechten kan hebben als hij ook in staat is om zijn verantwoordelijkheid te nemen.
De NRP is teleurgesteld. “De rechtbank negeert het feit dat de wet in het licht van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, nieuwe ervaringen en veranderende ideeën over wat goed en slecht is moet veranderen,” zo laat de organisatie in een reactie weten. De organisatie gaat in hoger beroep.