NASA gaat onderzoek doen naar ufo’s

Het agentschap hoopt in ieder geval enkele van dergelijke mysterieuze waarnemingen voor onze eigen veiligheid wetenschappelijk te kunnen verklaren.

In het verleden zijn er regelmatig vreemde verschijnselen in de atmosfeer gesignaleerd. Het idee dat dergelijke ufo’s (ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen) de ruimteschepen van buitenaardse wezens zijn die de aarde op een bezoekje trakteren, prikkelen onze verbeelding. Hoewel NASA niet per se die overtuiging erop nahoudt, maakt het agentschap nu wel plannen bekend om onderzoek te gaan doen naar ufo’s. Voor onze eigen veiligheid.

Veiligheid
Het beperkte aantal waarnemingen van ufo’s maakt het momenteel moeilijk om wetenschappelijke conclusies te trekken over hun herkomst. En daar wil NASA nu wat aan gaan doen. “Ongeïdentificeerde verschijnselen in de atmosfeer zijn van belang voor zowel de nationale veiligheid als de luchtveiligheid,” zo schrijven ze in een verklaring. “Als we kunnen vaststellen welke gebeurtenissen van natuurlijke oorsprong zijn, dan is dat al een belangrijke eerste stap om dergelijke verschijnselen te verklaren. En dat sluit aan bij één van de doelen van NASA om de veiligheid van vliegtuigen te waarborgen.”

Krachtig
Als je overigens denkt dat het wetenschappelijk onderbouwen van ufo’s onbegonnen werk is, heb je het mis. Het agentschap is er namelijk van overtuigd dat de huidige wetenschappelijke instrumenten licht kunnen werpen op de aard en oorsprong van ongeïdentificeerde luchtverschijnselen. “We geloven dat onze instrumenten krachtig zijn en ook hier van toepassing zullen zijn,” legt Thomas Zurbuchen van NASA uit. “We hebben toegang tot een breed scala aan observaties van de aarde vanuit de ruimte – en dat is de levensader van wetenschappelijk onderzoek. We hebben de tools en het team die ons kunnen helpen ons begrip van het onbekende te verbeteren. Dat is de definitie van wat wetenschap is. Dat is wat we doen.”

Gegevens verzamelen
Het Amerikaanse agentschap is van plan aan het begin van de herfst het onderzoek te starten. Dat zal in eerste instantie het verzamelen van beschikbare gegevens inhouden. “Gezien het gebrek aan waarnemingen is onze eerste taak simpelweg het verzamelen van robuuste gegevens,” zegt onderzoeksleider David Spergel. “We zullen ordenen welke gegevens – van burgers, overheden, non-profitorganisaties, bedrijven – er al beschikbaar zijn. Vervolgens gaan we bepalen welke gegevens we nog meer moeten verzamelen en hoe we deze het beste kunnen analyseren.”

Resultaten
Na negen maanden worden vervolgens de resultaten verwacht. En die zullen voor iedereen die wil in te zien zijn. “In overeenstemming met NASA’s principes van openheid, transparantie en wetenschappelijke integriteit, zal het rapport openbaar worden gemaakt,” aldus Daniel Evans van NASA. “Alle gegevens zullen beschikbaar komen voor het publiek – we nemen die verplichting uiterst serieus.”

De hoop is dat NASA tegen die tijd in ieder geval enkele mysterieuze waarnemingen kan verklaren. En dan zal blijken of sommige raadselachtige verschijnselen die in de lucht zijn gezien daadwerkelijk van buitenaardse oorsprong zijn, of dat er toch een iets minder spectaculaire verklaring voor is.

Wist je dat…

…er wereldwijd duizenden mensen bestaan die ervan overtuigd zijn dat ze ooit door aliens zijn ontvoerd? Sommige mensen houden er zelfs PTSS-achtige klachten aan over. Lees hier verder!

Bronmateriaal

"NASA to Set Up Independent Study on Unidentified Aerial Phenomena" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ursatii from Getty Images (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd