NASA gaat flashgeheugen van Marsrover Opportunity wissen

opportunity

NASA gaat vanaf een afstand van zo’n 200 miljoen kilometer(!) het flashgeheugen van Marsrover Opportunity formatteren. Het moet een einde maken aan de aanhoudende computerproblemen waar Opportunity mee kampt.

Steeds vaker moet de computer aan boord van Marsrover Opportunity zich resetten. alleen deze maand al deed de computer dat meer dan tien keer. De resets zijn geen bedreiging voor de gezondheid van Opportunity, maar maken hem het werk elke keer onmogelijk. De rover heeft namelijk zo’n twee dagen nodig om na zo’n reset weer helemaal op dreef te komen. NASA denkt wel te weten wat de resets veroorzaakt. “Versleten cellen in het flashgeheugen zijn de vermoedelijke boosdoener,” vertelt onderzoeker John Callas.

Formatteren
Het flashgeheugen bewaart zelfs wanneer er geen stroom voorhanden is, informatie. Je vindt het niet alleen in Opportunity, maar ook in smartphones en digitale camera’s. Vaak worden er foto’s en liedjes op opgeslagen. Zo’n flashgeheugen is opgebouwd uit cellen. Die cellen kunnen door herhaaldelijk gebruik versleten raken. Dat is nu hoogstwaarschijnlijk Opportunity overkomen. De oplossing is simpel: formatteren. Tijdens dit proces wordt het geheugen niet alleen gewist, maar worden ook alle versleten cellen geïdentificeerd, waarna deze in het vervolg niet langer gebruikt worden.

WIST JE DAT…

Risico’s
Het formatteren van het flashgeheugen van de Marsrover klinkt misschien heel spannend. Natuurlijk is het bijzonder: NASA gaat straks vanaf een afstand van zo’n 200 miljoen kilometer het geheugen van een robot op een andere planeet wissen. Maar tegelijkertijd benadrukt de ruimtevaartorganisatie dat er nauwelijks risico’s aan verbonden zijn. De belangrijkste informatie – denk aan software die de rover nodig heeft om te functioneren – zijn op andere plekken in de rover opgeslagen.

Spirit
Bovendien is het niet de eerste keer dat NASA het geheugen van een rover op een andere planeet wist. Vijf jaar geleden wiste de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het geheugen van Marsrover Spirit. Voor Opportunity – een rover die al meer dan tien jaar actief is op de rode planeet – is het de eerste keer dat zijn flashgeheugen geformatteerd wordt.

Voorafgaand aan het formatteren van Opportunity’s flashgeheugen zal de rover opdracht krijgen om alle belangrijke informatie die nu nog op het geheugen staat naar de aarde te sturen. Vervolgens zal de rover overschakelen op een modus die het flashgeheugen overbodig maakt. Daarna kan de ruimtevaartorganisatie aan de slag en de mooie herinneringen van Opportunity in naam van de wetenschap wissen en ruimte maken voor nieuwe.

Bronmateriaal

"Memory Reformat Planned for Opportunity Mars Rover" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door D. Maas / Z. Gorjian / K. Kuramura / M. Stetson / E. De Jong.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd