Mooie vrouw op straat? Wegkijken kan niet!

Wij mannen kunnen er niets aan doen dat we naar mooie vrouwen kijken. Zelfs al loopt onze eigen vrouw of vriendin naast ons! Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Mannen zijn namelijk geprogrammeerd om naar mooie vrouwen te kijken. En dat gebeurt heel onbewust.

Met behulp van EEG-scans bekeken de wetenschappers de elektrofysiologische reacties van de hersenen, terwijl proefpersonen foto’s van aantrekkelijke, onaantrekkelijke en gemiddeld aantrekkelijke mannen en vrouwen te zien kregen.

Reactiesnelheid
In het Amerikaanse tijdschrift Social, Cognitive and Affective Neuroscience (SCAN), beschrijven de onderzoekers de verschillende reacties van de hersenen. Bij alle proefpersonen reageert het brein meer op de foto’s van de aantrekkelijke én de onaantrekkelijke gezichten. Dit gebeurt ongeveer 180 milliseconden nadat het portret getoond wordt. Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat mensen meer moeite doen om niet-gemiddelde gezichten te verwerken. Direct hierna, tussen 200 en 650 milliseconden, reageerden de hersenen van de mannelijke proefpersonen veel meer op de kiekjes van de aantrekkelijke vrouwengezichten.

Evolutie
De onderzoekers denken dat de evolutie hiervoor verantwoordelijk is: mannen zijn zo geprogrammeerd dat ze meer aandacht besteden aan aantrekkelijke vrouwen, omdat deze in de regel gezond en jong zijn – en dus kunnen zorgen voor veel nageslacht. Vanuit dit evolutionaire perspectief beredeneerd, is het voor vrouwen belangrijk om te letten op ambitieuze mannen met status, die goed voor hen en het nageslacht zullen zorgen – en is het dus minder relevant of deze mannen aantrekkelijk zijn.

Niet alleen gevaar
Deze studie bewijst dat, in aanvulling op hetgeen eerdere studies suggereren, ons brein er niet alleen op gemaakt is om beelden die op gevaar voor ons voortbestaan duiden (zoals slangen, wapens of boze gezichten) snel te filteren, maar ook dat het brein voorrang verleent aan beelden die juist op mogelijkheden voor ons voortbestaan duiden, zoals evolutionair gezien goede partners.

Bronmateriaal

Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd