Net als de maan, de sterren en de planeten zijn de oceanen van iedereen. Als een soort publieke grabbelton halen vissers en bedrijven er uit wat er in zit. Natuurlijk zijn er regels, maar wie houdt zich daar aan? Hoe zijn problemen als overbevissing en watervervuiling op te lossen? Er is een nieuw idee opgedoken: verkoop stukjes van de oceaan aan bedrijven.
De Chileense overheid heeft gebieden voor de kust verkocht aan private ondernemingen. Het gevolg is dat vissers zich gaan gedragen als verantwoordelijken. Ze proberen de omgeving te beschermen. Logisch, want als alle vissen in een gebied verdwijnen, dan gaat het bedrijf falliet. Het is immers niet mogelijk om te verhuizen, omdat bedrijven aan een bepaald gebied vast zitten.
Door vissers een eigen gebied te geven, zijn ze bereid om te zoeken naar oplossingen om de vispopulatie te vergroten. Meer vis betekent immers meer omzet. In Chili werken veel vissers samen met wetenschappers om te zorgen voor een goed milieu voor vissers en vissen.
Of het idee wereldwijd gaat werken? Misschien. Chili neemt op dit moment het voortouw met dit ambitieuze plan. Het succes laat zien dat een soortgelijk model de toekomst van bedreigde vissoorten kan veiligstellen.