Miljarden microplastics kiezen ruime sop als zeeijs smelt

zeeijs

Zeeijs op de Noordpool bevat grote hoeveelheden microplastics. Dat blijkt uit onderzoek. Wanneer de huidige trends doorzetten en het zeeijs blijft smelten, komen de komende jaren miljarden synthetisch deeltjes in de oceanen terecht.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Earth’s Future. Ze analyseerden zeeijs afkomstig van de noordpool en ontdekten dat de concentratie microplastics in het zeeijs groot is. Sterker nog: de hoeveelheid microplastics is vele malen groter dan in de meest vervuilde oppervlaktewateren (zoals in delen van de Stille Oceaan).

IJskern
De onderzoekers baseren hun conclusies op ijskernen die in 2006 nabij de noordpool werden verzameld. Delen ervan werden gesmolten en gefilterd. Deeltjes die synthetisch leken te zijn, werden verzameld en geanalyseerd.

WIST U DAT…

…er een schimmel is die plastic eet?

Synthetische deeltjes
In alle ijskernen ontdekten de onderzoekers piepkleine synthetische deeltjes. Per kubieke meter ijs werden 38 tot 234 synthetische deeltjes aangetroffen (ter vergelijking: in delen van de Stille Oceaan gaat het om 0.12 deeltjes per kubieke meter water). Meestal ging het om viscose (54 procent), maar ook polyester (21 procent), stukjes nylon (16 procent) en polypropyleen (3 procent) zaten in het ijs gevangen. “Viscose is geen plastic, maar we hebben het in onze resultaten meegenomen, omdat het een door mensen gemaakte semi-synthetische stof is die een significant deel van de synthetische microdeeltjes die we in de mariene omgeving aantreffen, uitmaakt.”

“Onze resultaten wijzen erop dat microplastics zich ver van de bewoonde wereld verzameld hebben,” zo stellen de onderzoekers. En ze maken zich grote zorgen over wat er gaat gebeuren als het zeeijs smelt. Als de huidige trends doorzetten, zal in het volgende decennium een enorme hoeveelheid ijs smelten. Als we ervan uitgaan dat dat ijs de laagste hoeveelheid gemeten synthetische deeltjes (38 deeltjes per kubieke meter) bevat, zou dat betekenen dat miljarden stukjes plastic de komende jaren het ruime sop kiezen.

Bronmateriaal

"Global warming releases microplastic legacy frozen in Arctic Sea ice" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pinkfloyd88a (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd