Meer dan veertig meter brede krater ontdekt op Mars

krater

Wetenschappers hebben een nieuwe krater ontdekt op Mars. De krater is meer dan 45 meter breed en is eind maart 2012 ontstaan. Het is de grootste krater die ooit aan de hand van foto’s die voor en na de inslag werden gemaakt, is ontdekt.

Onderzoeker Bruce Cantor ontdekte de krater toen hij beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter bekeek. Zo’n twee maanden geleden ontdekte hij op één van die beelden een donkere vlek. “Die vlek zag er ongewoon uit, met stralen die van een centrale plek kwamen.”

27 maart
Cantor besloot beelden die eerder van dezelfde plek waren gemaakt, te bestuderen. Hij ontdekte dat de vlek er een jaar geleden al was, maar vijf jaar geleden nog niet. Hij besloot nog dieper in de foto’s te duiken om exact vast te kunnen stellen wanneer de vlek ontstond. Zo stuitte hij op foto’s die op 27 en 28 maart 2012 waren gemaakt. Op de eerste foto was de vlek er nog niet. op de tweede foto wel.

Links een foto gemaakt op 27 maart 2012, rechts een foto gemaakt op 28 maart 2012. Afbeeldingen: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Links een foto gemaakt op 27 maart 2012, rechts een foto gemaakt op 28 maart 2012. Afbeeldingen: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Meer kraters
Cantor en zijn collega’s haalden er vervolgens beelden van een ander instrument bij om meer over de vlek te weten te komen. Het instrument – de Context Camera aan boord van MRO – had het betreffende gebied meerdere keren gefotografeerd. Op foto’s gemaakt in april van dit jaar zijn twee kraters te zien die er in januari 2012 nog niet waren. Het bevestigt dat de donkere vlek die Cantor zag, samenhangt met een nieuwe inslagkrater. Beelden van HiRISE toonden vervolgens aan dat nabij de twee grote kraters meer dan tien kleinere kraters te vinden zijn, mogelijk veroorzaakt door materiaal dat uit de grotere kraters werd geslingerd of brokstukken die van het object dat op Mars insloeg zijn afgebroken.

De grootste krater is ongeveer 48,5 bij 43,5 meter groot. “Deze krater is in vergelijking met andere recente kraters die we geobserveerd hebben vrij ondiep,” vertelt onderzoeker Alfred McEwen. Het object dat op Mars insloeg en deze krater naliet, moet ongeveer drie tot vijf meter lang zijn geweest. Ter vergelijking: de ruimtesteen die vorig jaar boven de Russische stad Tsjeljabinsk uit elkaar spatte, was meer dan drie keer zo groot. Omdat de atmosfeer van Mars aanzienlijk dunner is dan die van de aarde, hoeven stenen niet zo groot te zijn om de reis door de atmosfeer van de rode planeet te overleven.

Bronmateriaal

"NASA Mars Weather Camera Helps Find New Crater on Red Planet" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd