Meteorenzwerm Leoniden piekt deze week

We kunnen deze week weer volop ‘vallende sterren’ kijken. De meteorenzwerm Leoniden bereikt eind deze week namelijk zijn hoogtepunt.

De Leoniden is een meteorenzwerm. De zwerm bestaat uit brokstukken en stof van de komeet Temple/Tuttle. Deze brokstukken bewegen tussen 17 en 19 november door de aardse atmosfeer heen.

Streepjes licht
Dat zien wij als kleine streepjes licht. De brokstukjes en stukjes stof verbranden namelijk in de atmosfeer. In de volksmond worden de meteoren ook wel eens aangeduid als ‘vallende sterren’, maar dat is een misleidende term die desalniettemin natuurlijk wel lekker bekt.

Maximum
Op 18 november rond 5.00 uur bereikt de meteorenzwerm zijn maximum. Dat betekent dat dan de meeste meteoren te zien zijn. Dat kunnen er zo’n twintig per uur zijn. We hebben wel een beetje pech, want de maan zit in de weg. Deze staat dicht bij de radiant (de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen) en zorgt ervoor dat we alleen de helderste meteoren goed kunnen waarnemen. Maar het moet – bij helder weer – toch zeker mogelijk zijn om op een avond zo’n vijf tot tien meteoren te zien.

Het beste kunt u uw kansen wat spreiden en ook de komende avonden zo af en toe eens een blik op de hemel werpen. Goede kans dat u dan al wat meteoren ziet voorbijkomen.

Bronmateriaal

"Leonid Meteor Shower Peaks – November 17-19, 2011" - Universetoday.com
"18 november: maximum van de meteorenzwerm Leoniden" - Astroblogs.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Josep Tomàs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd