Eerste Big Mac uit petrischaaltje komt eraan

De Nederlandse wetenschapper Mark Post werkt op dit moment aan de eerste hamburger die in een petrischaaltje tot stand komt.

De wereldbevolking groeit hard. Naar verwachting zijn we tegen 2050 met zo’n negen miljard mensen. En die moeten allemaal eten hebben. Eén van de oplossingen om in die vraag te voorzien is vlees uit het laboratorium. In de toekomst moet dat heel gewoon zijn: het wordt op grote schaal ‘gekweekt’ en verkocht en proeft en vult net zo als ‘echt’ vlees. Het grote voordeel van het lab-vlees is dat er minder energie en water nodig is om het te creëren en dat het zo aangepast kan worden dat het gezonder (bijvoorbeeld minder vet) is.

Begin
Maar voor we zover zijn, hebben we nog een lange weg te gaan. En dus is onderzoeker Mark Post alvast maar begonnen. Hij werkt aan de eerste hamburger uit het lab. Hij wil laten zien dat het mogelijk is.

WIST U DAT?

Stamcellen
De hamburgers van Post worden gemaakt uit stamcellen. Deze stamcellen zijn afkomstig uit afval van slachthuizen. Post laat de stamcellen met een beetje hulp van onder meer suikers en aminozuren uitgroeien tot 2,5 centimeter lange strips die zo dun zijn dat ze transparant lijken. Vervolgens stapelt hij 3000 van zulke stripjes op elkaar om een hamburger te creëren. Die hamburger ziet er wel anders uit dan een ‘gewone’ hamburger. Er zit namelijk geen bloed in.

250.000 euro
Om deze eerste hamburger te creëren, verwacht Post zo’n 250.000 euro nodig te hebben. Een dure burger, dus. “De eerste wordt in een academisch laboratorium door hoogopgeleide academische medewerkers gekweekt,” legt Post uit. “Het (de hamburger, red.) is met de hand gemaakt en zeer arbeidsintensief. Dat maakt het zo duur.”

Post verwacht ergens in 2012 zijn eerste gekweekte hamburger te kunnen presenteren. Dan moet ook blijken of de wetenschapper anderen enthousiast kan maken over zijn labvlees. Want om alleen al het idee van een in het lab gekweekte hamburger een beetje aantrekkelijk te maken, moet men toch wel van goede huize komen.

Bronmateriaal

"First lab-grown hamburger will cost £200,000" - Wired.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Robyn Lee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd