Mensen vinden onbaatzuchtige collega’s niet aardig

Heeft u een collega die zich inzet voor iedere taak, altijd probeert om problemen op te lossen en die nooit iets fout doet? Grote kans dat u hem of haar niet aardig vindt. Dit blijkt uit vier wetenschappelijke studies van de Washington staatsuniversiteit. Mensen hebben in sommige gevallen liever egoïstische collega’s dan onbaatzuchtige collega’s.

Collega’s die uitstekend werk afleveren verhogen de lat voor anderen. Andere collega’s moeten aan hetzelfde verwachtingspatroon voldoen en dat is vrij pittig. Een voorbeeld: een onbaatzuchtige collega doet tien verschillende taken tegelijkertijd, terwijl u er slechts vijf uitvoert. U lijkt uw werk dus niet goed te doen. Stel, een collega voert slechts drie taken uit, en u vijf, dan presteert u prima.

Daarnaast lijken normale mensen egoïstischer in de nabijheid van onbaatzuchtige collega’s. En aangezien mensen sociale wezens zijn, willen ze graag aardig gevonden worden.

Tijdens de studies werden proefpersonen in verschillende groepen gestopt. Vervolgens speelden ze een spel, waarbij de deelnemers punten konden wisselen voor voedselbonnen of mochten houden. In iedere groep zat een egoïstische deelnemer en een onbaatzuchtige deelnemer. De onbaatzuchtige deelnemer gaf veel punten weg en nam weinig voedselbonnen aan. De egoïstische deelnemer gaf weinig punten weg en nam veel voedselbonnen aan.

De andere deelnemers hadden een hekel aan de egoïstische deelnemer, maar vonden de onbaatzuchtige deelnemer ook niet zo aardig. Door de handelingen van de onbaatzuchtige deelnemer leken de andere deelnemers egoïstisch en gierig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd