Mens is een sterk afwijkend superroofdier

op jacht

Wil je een superroofdier zien? Kijk eens in de spiegel. Je ziet dan een uniek exemplaar dat radicaal anders is dan andere roofdieren. Dat blijkt uit onderzoek.

Wereldwijd zijn er heel veel verschillende roofdieren te vinden. En tussen al die roofdieren bevindt zich één bijzonder exemplaar. Een superroofdier dat zijn eigen spelregels heeft en zich duidelijk onderscheidt van al die andere roofdieren. Nieuwsgierig welk roofdier dat is? Kijk maar in de spiegel!

Extreem
Een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Science, liegt er niet om. Wetenschappers bestudeerden 2125 soorten roofdieren (op het land en in zee) en ontdekten dat de mens zich overduidelijk van al die andere roofdieren onderscheidt. De mens komt uit de bus als een superroofdier dat verantwoordelijk is voor het uitsterven van wilde dieren, het teruglopen van de visstand en het verstoren van de voedselketen. “Dit zijn extreme uitkomsten die niet-menselijke roofdieren zelden veroorzaken,” zo stellen de onderzoekers.

Verschillen
Eén van de grote verschillen tussen mensen en andere roofdieren is de leeftijd van de prooi. De meeste roofdieren richten zich op prooien die nog jong (en niet geslachtsrijp) zijn, terwijl mensen sterk geneigd zijn om op volwassen, geslachtsrijpe dieren te jagen. Daarmee ontnemen we deze dieren de kans om zich (nogmaals) voort te planten en dat heeft verstrekkende gevolgen voor de populaties van sommige soorten.

Deze grafiek laat zien dat de snelheid waarmee mensen de natuur exploiteren vele malen hoger ligt dan de snelheid waarmee niet-menselijke jagers dat doen. Afbeelding: P. Huey / Science.
Deze grafiek laat zien dat de snelheid waarmee mensen de natuur exploiteren vele malen hoger ligt dan de snelheid waarmee niet-menselijke jagers dat doen. Afbeelding: P. Huey / Science.
Hoeveelheid
Een ander belangrijk verschil tussen de mens en andere roofdieren is de hoeveelheid prooien. Zo ligt de snelheid waarmee mensen een volwassen populatie vissen exploiteert tot wel veertien keer hoger dan de snelheid waarmee niet-menselijke roofdieren dat doen. En als je vergelijkt hoe vaak het voorkomt dat grote vleeseters zoals beren, wolven en leeuwen elkaar doden en hoe vaak mensen deze vleeseters doden, dan zul je zien dat de mens zich daar negen keer vaker aan schuldig maakt.

Superroofdier
Het zorgt er allemaal voor dat de mens is uitgegroeid tot een superroofdier dat een veel grotere invloed heeft op zijn omgeving dan andere roofdieren. En dat wordt mede mogelijk gemaakt door technologie. We gebruiken onder meer geavanceerde gereedschappen – zoals geavanceerde wapens en grote vissersboten met allerlei apparatuur aan boord – om de strategieën die dieren door hun evolutie heen ontwikkeld hebben om aan roofdieren te ontkomen, irrelevant te maken.

Het onderzoek is een dringende waarschuwing aan ons adres, zo stellen de onderzoekers. Het moet anders. “We zouden de wilde dieren en het leven in zee moeten beschermen zoals een investeerder zijn aandelenportfolio beschermt,” vindt onderzoeker Chris Darimont. Hoewel er nu al vaak gerept wordt over ‘duurzame exploitatie’ is daar eigenlijk geen sprake van. Een echt duurzame exploitatie is een exploitatie die vergelijkbaar is met de wijze waarop niet-menselijke roofdieren jagen.

Bronmateriaal

"The beast within: how humans evolved into super predators" - Uvic.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd