Met deze fantastische foto’s neemt Cassini afscheid van Dione!

dione

Voor de allerlaatste keer scheerde Cassini begin deze week langs Saturnus’ maan Dione. En dat levert deze fantastische beelden op!

Begin deze week scheerde Cassini op zo’n 474 kilometer afstand langs Dione. Het was de vijfde (en laatste) scheervlucht die de ruimtesonde langs de maan maakt. “Ik ben ontroerd als ik naar deze geweldige foto’s van Dione’s oppervlak kijk en bedenk dat het de laatste foto’s zijn die we – voor heel lange tijd – van deze verre wereld zullen zien,” vertelt onderzoeker Carolyn Porco.

Zwaartekracht
De scheervlucht langs Dione was niet bedoeld om mooie foto’s te maken: de ruimtesonde moest onderzoek doen naar de zwaartekracht van de maan. “We hadden maar net genoeg tijd om een paar foto’s te maken,” vertelt onderzoeker Tilmann Denk.

Nog zo'n prachtige foto van Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Nog zo’n prachtige foto van Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Afscheid van de andere manen
De komende maanden zal Cassini ook afscheid nemen van de andere manen van Saturnus. In oktober en december staan nog drie scheervluchten langs Enceladus gepland. Tijdens de scheervlucht van eind oktober zal de afstand tussen Cassini en Enceladus slechts 49(!) kilometer zijn. Volgend jaar zal Cassini ook nog (op flink grotere afstand) langs Titan scheren en een laatste (en beste!) blik werpen op de kleinere maantjes van Saturnus, zoals Daphnis, Telesto en Aegaeon.

Dag, Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Dag, Dione! Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Eind 2016 begint Cassini dan aan zijn ‘Grand Finale’. De ruimtesonde zal dan herhaaldelijk in het gebied tussen Saturnus en zijn ringen duiken. En uiteindelijk moet de ruimtesonde zich in de atmosfeer van Saturnus boren, waarmee een einde komt aan deze langlopende, geweldige ruimtemissie.

Bronmateriaal

"Cassini's Final Breathtaking Close Views of Dione" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd