Mens en klimaat werd mammoet fataal

Wij droegen ons steentje bij aan het verdwijnen van de grote zoogdieren zoals de mammoet. Maar we deden het niet alleen.

Dat is de kern van een nieuw onderzoek naar het verdwijnen van grote landdieren (zwaarder dan 44 kilo). De resultaten van de onderzoekers betreffen bijvoorbeeld het uitsterven van de mammoet, de grondluiaards en de moa.

IJs
Wat veroorzaakte nu precies het uitsterven van deze dieren? Om antwoord te geven op die vraag bestudeerden de onderzoekers Antarctisch ijs. Aan de hand van dit ijs konden ze het klimaat van de laatste honderdduizenden jaren bestuderen. Ook verzamelden de onderzoekers gegevens over mensen: wanneer arriveerden ze in verschillende delen van de wereld?

WIST U DAT…

…lang niet iedereen ervan overtuigd is dat we bedreigde diersoorten moeten redden?

Jacht
Uit het onderzoek blijkt dat het uitsterven van de diverse diersoorten het best door twee factoren te verklaren is: de mens en een veranderend klimaat. De mens droeg zijn steentje bij door leefgebieden te veranderen en/of op de dieren te jagen. Klimaatverandering zorgde voor een verandering in omgeving. Twee factoren die de groten der aarde niet konden bolwerken, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nu
Maar het onderzoek vertelt ons niet alleen iets over het verleden. “Veel grote, charismatische dieren worden vandaag de dag bedreigd door jagers en veranderingen in klimaat,” legt onderzoeker Graham Prescott uit. Maar er zijn ook verschillen met toen en nu. “In tegenstelling tot de mensen die voor het eerst met deze grote dieren in aanraking komen, weten de mensen vandaag de dag welke gevolgen hun acties hebben. Dat geeft ons de hoop dat we het verdwijnen van diersoorten in de toekomst kunnen voorkomen, maar maakt het nog veel erger wanneer dat niet lukt.”

De mens kan het onderzoek aangrijpen om van de geschiedenis te leren. Bewezen is dat mensen een verschil kunnen maken. En heel wat diersoorten zitten op dat verschil te wachten.

Bronmateriaal

"Demise of large animals caused by both man and climate change" - CAM.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hawkins (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd