Robot zet snelheidsrecord neer

Een robot in de vorm van een jachtluipaard heeft een nieuw snelheidsrecord voor robots op pootjes neergezet.

Het jachtluipaard rende 18 mijl per uur, oftewel 28,97 kilometer per uur. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het vorige record dat in 1989 werd neergezet: 21 kilometer per uur.

DARPA
De robot is het werk van Boston Dynamics in opdracht van DARPA (een organisatie die technologieën voor militaire doeleinden ontwikkelt). De robot heeft de vorm van een jachtluipaard en loopt ook ongeveer op dezelfde manier. En hoewel hij voor een robot heel hard loopt, kan hij een echt jachtluipaard nog lang niet bijhouden. Echte jachtluipaarden kunnen snelheden van meer dan 100 kilometer per uur halen.

WIST U DAT…

…vliegende robots heel goed kunnen musiceren?

In het midden
De robot van DARPA liep het snelheidsrecord op een loopband. Nu wordt het jachtluipaard nog door mensen op dezelfde plaats gehouden. Later dit jaar hopen de onderzoekers de recordpoging te herhalen en dan moet het jachtluipaard er zelf voor zorgen dat deze midden op de loopband blijft lopen.

Wetenschappers hebben op dit moment geen heel concrete plannen met de robot. Het zijn echt nog experimenten die in een veel later stadium moeten leiden tot een heel snelle en stabiele robot. Zo’n robot zou handig zijn voor op het slagveld. Al is het alleen maar om de tegenstander angst aan te jagen: want een beetje eng is het toch wel wanneer tientallen van deze robots met grote snelheid aan komen stampen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd