Meer dan 18.300 Amerikanen willen astronaut worden

Nog niet eerder kreeg NASA zoveel sollicitaties binnen. Maar slechts 8 tot 14 van de sollicitanten zullen hun droom werkelijkheid zien worden.

Vanaf half december konden mensen zich aanmelden voor NASA’s nieuwe ‘astronautenklas’. En dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geweten. Meer dan 18.300 mensen melden zich aan. Dat zijn er bijna drie keer meer dan in 2012, zo laat NASA weten.

Selectie
De komende achttien maanden moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dat enorme aantal kandidaten terug zien te brengen naar acht tot veertien mensen. De gelukkigen zullen daarna een twee jaar durende training volgen die onder meer bestaat uit ruimtewandelingen oefenen en de Russische taal machtig worden. Degenen die de training met goed gevolg afleggen, zullen uiteindelijk deel uit gaan maken van verschillende missies. Sommigen gaan bijvoorbeeld naar het ISS. Anderen zullen aan boord van Orion stappen en een ruimtereis maken die wat verder gaat.

Spannend
Waarom zoveel mensen een carrière als astronaut ambiëren? Wellicht heeft het alles te maken met de nieuwe koers die NASA de afgelopen jaren heeft ingezet. Er staan heel wat spannende missies op stapel, waaronder bemande missies naar Mars en een missie naar een planetoïde. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Net als de vele astronauten-films die de afgelopen jaren zijn uitgekomen (denk aan Interstellar en The Martian).

Overigens is het zeker niet gemakkelijk om astronaut te worden. Er worden strenge eisen gesteld op het gebied van onder meer opleiding, werkervaring en fysieke en psychische gesteldheid. Daar staat echter weer wel wat tegenover: een salaris dat op kan lopen tot 144.566 dollar per jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd