Watercrisis in Manakha opgelost door drinkwater te halen uit mist

Regenval is schaars in Manakha, maar mist is er bijna de hele dag. Dankzij een project van de Verenigde naties kan er nu uit mist drinkwater gehaald worden.

“God gaf ons de mist om onze dorst te lessen,” zegt Am Ali, moeder van zes kinderen. Ze leeft in Manakha, een dorpje in Jemen. Water is er schaars. De plaats bevindt zich ver in de bergen en regen is de enige natuurlijke bron van water. Maar door klimaatverandering wordt regenval steeds onvoorspelbaarder, waardoor de schaarste steeds groter wordt. Vrouwen en meisjes besteden een groot deel van hun dagen met het halen van water. Maar waterreservoirs bevatten vaak stilstaand water en is van slechte kwaliteit. Water-gerelateerde ziektes komen er daarom vaak voor.

Watervangers
Om de watercrisis aan te pakken, besloten het VN-ontwikkelingsprogramma en de ‘National Foundation for Watershed Managment and Services’ tot actie over te gaan. Regenval is dan wel schaars in het gebied, mist is bijna altijd aanwezig. Elke middag komt er een zware mist opzetten die tot in de vroege ochtenduren blijft hangen. Dus waarom geen water halen uit mist? Het project ontwikkelde en implementeerde verschillende activiteiten, hield demonstraties over hoe je water uit mist moest opvangen en installeerde watervangers.

Een man controleert de werking van de watervanger. Credits: UNDP Yemen
Een man controleert de werking van de watervanger. Credits: UNDP Yemen

Bevrijd
De watervangers zijn 3×2 meter groot. Ze bestaan uit gaasschermen, die genoeg water condenseren voor een familie die uit zeven personen bestaat. De lokale gemeenschap profiteert van de toename van drinkbaar water en vrouwen en kinderen hoeven in de droge maanden niet meer uren te reizen om water te halen. Takiah Bent Ahmed, 35 jaar, vertelt dat haar dochter en zonen drie uur moesten reizen voor het dichtstbijzijnde water. “Gelukkig zijn mijn kinderen nu bevrijd van deze vervelende taak,” zegt ze. “We hebben nu meer water in huis en ik hoef me geen zorgen meer te maken over de gezondheid van mijn kinderen.”

Innovaties
De watervangers halen tot wel 40 liter water per dag op. De lokale bevolking heeft de systemen proberen te verbeteren en heeft manieren gevonden om de systemen goedkoper en eenvoudiger te maken. Deze innovaties kosten minder dan vijftien dollar en helpen om de technologie door heel Jemen te verspreiden. In Manakha zijn er al zo’n 200 systemen geïnstalleerd en dichtbij Raymah Governorate zijn er nog eens vijftien geplaatst. 1.563 mensen hebben al geprofiteerd van het project.

Het project werd afgelopen december afgesloten, maar vervolgplannen zijn al onderweg. Omdat het project zo succesvol was zal het op grotere schaal toegepast worden, om zo meer mensen in Jemen te bereiken.

Bronmateriaal

"Harvesting fog in western Yemen" - United Nations Development Programme

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd