Martiaanse noordpool is iets minder wit

De afgelopen weken vloog de Mars Odyssey ruimtesonde tientallen malen over het gebied van de Phoenix lander. De sonde hoopte een teken van leven op te vangen, maar maakte ondertussen ook enkele foto’s. Wie twee foto’s vergelijkt van 8 februari en 25 februari ziet hoe drastisch het Martiaanse oppervlak verandert.

De linkerfoto is twee weken geleden gemaakt en laat besneeuwd landschap zien. Enkele dagen geleden is opnieuw een foto gemaakt en daarop is te zien dat bijna alle sneeuw is verdwenen. Een teken dat de lente aanbreekt voor de noordelijke hemelhelft van Mars, en dus ook voor de noordpool.

Phoenix landde in mei 2008 nabij de noordpool van de rode planeet. Daar vond Phoenix water in de grond. Het afgelopen jaar hield de lander een winterslaap. Uit een routinecontrole in november 2008 bleek dat de lander nog werkte. 2009 was echter een koud jaar op de noordelijke helft van Mars met zeer lage temperaturen. Het is daarom goed mogelijk dat de lander het loodje heeft gelegd.

De Mars Odyssey ruimtesonde probeerde de afgelopen weken tevergeefs contact te krijgen met Phoenix. Tussen 5 en 9 april luistert de Mars Odyssey voor het laatst naar Phoenix. Nog steeds niets? Dan is de Phoenix-lander officieel verloren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd