Chileense tsunami bereikt Japan en Rusland

  De door een aardbeving veroorzaakte tsunami heeft de kuststroken van Japan en Rusland bereikt. De golven waren 1,2 meter hoog en richtten weinig schade aan. Voor de aankomst van de tsunami werden honderdduizenden Japanners geëvacueerd.

  De tsunami werd veroorzaakt door een aardbeving in Chili. Gisteren werd het Zuid-Amerikaanse land opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8,5 op de schaal van Richter. De aardbeving eiste zeker 300 levens. Aanzienlijk minder dan de meer dan 200.000 doden bij de aardbeving in Haïti, en dat terwijl de aardbeving in Chili tientallen malen krachtiger was. Dit komt omdat Chili meer sterke gebouwen heeft dan Port-au-Prince. Zo zijn nieuwe gebouwen in de hoofdstad Santiago aardbevingproof. Daarnaast lag het epicentrum van de aardbeving ver buiten de bewoonde wereld.

  De krachtige aardbeving veroorzaakte een kleine tsunami, die al snel de kust van de Nieuw-Zeelandse eilanden bereikte. Vanochtend kwamen de hoge golven aan in Japan en Rusland. In beide landen zijn geen mensen om het leven gekomen. Wel stonden de pieren even onder water.

  Door het US Pacific Tsunami waarschuwcentrum konden mensen op tijd gewaarschuwd worden, en werd het ontstaan van een nog grotere ramp voorkomen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd