Marswagentje Curiosity gaat misschien een duintje beklimmen

curiosity

Het lijkt erop dat Curiosity moet gaan klimmen. In een poging verdere beschadigingen aan de wielen van Curiosity te voorkomen, overweegt NASA om Curiosity een duintje op te sturen en de route die voor hem ligt eens kritisch onder de loep te nemen.

In oktober vorig jaar bleek uit foto’s die Curiosity zelf maakte dat zijn wielen er niet al te best aan toe zijn. In één van de wielen zat duidelijk een gat. Waarschijnlijk was het veroorzaakt door een scherp steentje. NASA stelde zich niet druk te maken over de schade: het tastte het functioneren van de rover immers niet aan. Maar in de maanden die volgden, liep de schade aan de wielen verder op. En dus wordt het tijd om wat zuiniger met het Marswagentje om te gaan, zo stelt NASA in een persbericht. Daarom houdt NASA de wielen goed in de gaten en wordt er nog voorzichtiger met het Marswagentje gereden.

Maar daar blijft het niet bij. De onderzoekers kijken ook heel kritisch naar de route die Curiosity moet volgen. Zo overwegen ze momenteel bijvoorbeeld om het Marswagentje een één meter hoog duintje op te sturen en zo toegang te geven tot een route die aanzienlijk onschuldiger is dan het pad vol met scherpe stenen dat nu voor hem ligt. “De beslissing moet nog genomen worden,” benadrukt onderzoeker Jim Erickson. “We gaan even over het duintje de vallei in gluren om te kijken of het terrein er zo goed uitziet als onze analyse van de beelden van de Marsorbiter suggereert.”

Curiosity is momenteel onderweg naar Mount Sharp. Sinds 1 januari heeft de rover zo’n 265 meter afgelegd. Daarmee komt het totale aantal meters dat de rover sinds zijn landing op Mars gemaakt heeft op meer dan 4800. NASA hoopt daar in de toekomst nog vele meters aan toe te kunnen voegen.

Bronmateriaal

"Curiosity Mars Rover Checking Possible Smoother Route" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd