De geuren van twee lemuren kunnen ons veel vertellen over hun relatie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Zo stemmen verliefde lemuren de mate waarin ze hun geur afzetten op elkaar af en geven verliefde lemuren met kinderen zelfs geuren af die heel sterk op elkaar lijken.
Wetenschappers bestudeerden lemuren van de soort Propithecus coquereli. Deze lemuren bezitten klieren op hun kelen en geslachtsdelen die een plakkerig slijm produceren. Dat slijm – met een specifieke geur – zetten de lemuren af op bomen terwijl ze zich door het bos bewegen.
De onderzoekers bestudeerden zes potentiële stelletjes. Ze keken hoe vaak de dieren hun geur achterlieten en hoe vaak ze roken aan de geuren die andere lemuren achterlieten. Zo ontdekten ze dat de lemuren hun partner na-aapten. “Wanneer één van het stel vaker begon te ruiken of vaker geuren begon af te zetten, deed de partner dat ook,” vertelt onderzoeker Lydia Greene. Waarschijnlijk leren ze elkaar door dit gedrag beter kennen.
Zodra ze elkaar beter kennen en jongen hebben gekregen, verandert dat. Ze brengen minder tijd door met het bestuderen van elkaars geuren en het afzetten van geuren. Maar de geuren die een mannetje en vrouwtje met jongen afzetten lijken wel veel sterker op elkaar dan de geuren van een mannetje en vrouwtje zonder kinderen. Waarschijnlijk communiceren de lemuren met hun vergelijkbare geur dat ze bij elkaar horen en combineren ze hun krachten om hun gezamenlijke territorium af te bakenen. “Ze zeggen wellicht: wij horen bij elkaar. Met ons valt niet te spotten,” stelt onderzoeker Lydia Greene. Dat de geuren zo sterk op elkaar lijken, komt mogelijk doordat een mannetje en vrouwtje tijdens het paren en andere vormen van lichamelijk contact bacteriën uitwisselen die geuren produceren.